Britanska kraljica Elizabeta II Svet24.si

Zaskrbljujoče: kaj se dogaja s kraljico Elizabeto...

viktor orban brač Svet24.si

Viktorju Orbanu se je pred Visom pokvaril ...

bohinjsko jezero, hotel bellevue Necenzurirano

Pidovskemu tajkunu bi odvzeli elitna zemljišča ...

matej tonin vojska sta Reporter.si

Tonin kupil »mačka v žaklju«: zakaj so v Litvi...

karanovic-suler Ekipa24.si

Marko Šuler razblinil vse dvome: Bo Radovan ...

Slamnik je moje najljubše pokrivalo poleti, z mano na hvarsko raziskovanje pa so odpotovali trije sl Odkrito.si

Danica Lovenjak - Kakšno uživanje na prelepem ...

sveca Ekipa24.si

Grozljivo in šokantno! Umorjen večkratni ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O novi učilnici, najboljših poticah, brežiški seji, novi Podobnikovi knjigi in o kinematografiji

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
18.11.2019 11:30

Med današnjim potepom smo bili v Podzemlju, Žužemberku, pa v Brežicah in v Novem mestu. Osrednja tema oddaje pa je novomeška kinematografija.

Za uvod smo se ustavili v Podzemlju, kjer so se zaradi povečanega vpisa otrok v 1. razred v tem šolskem letu soočali s prostorsko stisko. Prav zato je Občina Metlika že poleti začela urejati dodatno učilnico s pomožnim kabinetom. Pred dnevi so investicijo, vredno 65 tisoč 300 evrov tudi uradno odprli.

V Žužemberku so pred dnevi pripravili že 6. društveno razstavo in 5. državno ocenjevanje potic z razstavo. Kar petinpetdeset potic s pestrimi in inovativnimi nadevi ter dodatki sta ocenjevali dve komisiji, ki sta podelili po 22 zlatih in srebrnih priznanj, 9 bronastih in 2 zahvali. Zmagovalke v konkurenci 55 potic so bile pravzaprav tri gospodinje, ki so jih spekle: Anica Šuštar iz Srednjega Lipovca pri Dvoru z orehovo, Irena Lavrič ter Majda Hrovat iz Žužemberka s kokosovo. Vse tri, sicer članice domačega društva - so prejele vseh 38 možnih točk.

Brežiški občinski svetniki pa so na nedavni seji dali soglasje za uporabno dovoljenje za akumulacijski bazen hidroelektrarne Brežice. Sklep o tem so svetniki izglasovali po dolgi razpravi, v kateri so zahtevali čimprejšnjo poplavno varnost za naselja v občini Brežice.

Novomeščan Aleš Muhič je dobitnik nagrade za letošnjega medijskega menedžerja, ki jo bodo peto leto zapored podelili na 21. konferenci medijskih trendov SEMPL konec meseca v Portorožu. Gre za nagrado, ki prepoznava in nagrajuje dolgoleten in pomemben prispevek posameznikov k razvoju medijskega in oglaševalskega okolja v Sloveniji. Muhič je član vodstva in direktor trženja pri podjetju PRO PLUS, ki je vso dosedanjo kariero posvetil medijem.

V oddaji smo nekaj prostora namenili tudi novi knjigi upokojenega kriminalista Lojzeta Podobnika, ki živi v Vrhpolju pri Šentjerneju. Spisano knjigo z naslovom »Nakopičene sence« si je – kot sam pravi - poklonil ob svojem 70. rojstnem dnevu, izšla pa je pod okriljem novomeškega Kulturnega društva Severin Šali. Nakopičene sence je s šestimi grafikami obogatila akademska slikarka Jožica Medle. Gre za pesniško zbirko, v katero je v pet poglavij zajel prek osemdeset pesmi, ki, kot pravi, so ostale v predalu in po vsebini nekako niso sodile v prejšnjih pet knjig.

V zadnjem delu naše oddaje pa smo spregovorili še o zanimivi akciji, ki so jo prejšnji teden začeli v Knjižnici Mirana Jarca v Novem mestu, kjer med drugim že 6 let zbirajo domoznansko gradivo. Vsako leto izberejo eno temo zbiranja spominov in letos je to kinematografija v Novem mestu. Pred mikrofon pa smo povabili tudi enega od nekdanjih novomeških kinooperaterjev Petra Ciglerja.

Podrobneje o vsem v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 18.11.2019

Nova učilnica, potice, seja OS Brežice, Aleš Muhič, Podobnikova knjiga, kinematografija v Novem mestu