kustec jansa vlada Svet24.si

Janševa vlada nad znanost: priča smo "novemu ...

vasle Svet24.si

Primer Vasle: Pes, ki laja, tudi joče

Marjan Šarec Svet24.si

Šarec o sodelovanju z Golobom: O »raznih paketih...

janez jansa ek Reporter.si

Janševemu človeku je spodletelo in Janša ni ...

20210527-01061753 Necenzurirano

Operacija Sava: dokument, ki Počivalška & Co. ...

dm1 Njena.si

Sveža resnica o skrivnostnem možu z masko

deportivo Ekipa24.si

ŠOKANTEN PRIZOR: Ograja na tribuni popustila pod ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O novi učilnici, najboljših poticah, brežiški seji, novi Podobnikovi knjigi in o kinematografiji

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
18.11.2019 11:30

Med današnjim potepom smo bili v Podzemlju, Žužemberku, pa v Brežicah in v Novem mestu. Osrednja tema oddaje pa je novomeška kinematografija.

Za uvod smo se ustavili v Podzemlju, kjer so se zaradi povečanega vpisa otrok v 1. razred v tem šolskem letu soočali s prostorsko stisko. Prav zato je Občina Metlika že poleti začela urejati dodatno učilnico s pomožnim kabinetom. Pred dnevi so investicijo, vredno 65 tisoč 300 evrov tudi uradno odprli.

V Žužemberku so pred dnevi pripravili že 6. društveno razstavo in 5. državno ocenjevanje potic z razstavo. Kar petinpetdeset potic s pestrimi in inovativnimi nadevi ter dodatki sta ocenjevali dve komisiji, ki sta podelili po 22 zlatih in srebrnih priznanj, 9 bronastih in 2 zahvali. Zmagovalke v konkurenci 55 potic so bile pravzaprav tri gospodinje, ki so jih spekle: Anica Šuštar iz Srednjega Lipovca pri Dvoru z orehovo, Irena Lavrič ter Majda Hrovat iz Žužemberka s kokosovo. Vse tri, sicer članice domačega društva - so prejele vseh 38 možnih točk.

Brežiški občinski svetniki pa so na nedavni seji dali soglasje za uporabno dovoljenje za akumulacijski bazen hidroelektrarne Brežice. Sklep o tem so svetniki izglasovali po dolgi razpravi, v kateri so zahtevali čimprejšnjo poplavno varnost za naselja v občini Brežice.

Novomeščan Aleš Muhič je dobitnik nagrade za letošnjega medijskega menedžerja, ki jo bodo peto leto zapored podelili na 21. konferenci medijskih trendov SEMPL konec meseca v Portorožu. Gre za nagrado, ki prepoznava in nagrajuje dolgoleten in pomemben prispevek posameznikov k razvoju medijskega in oglaševalskega okolja v Sloveniji. Muhič je član vodstva in direktor trženja pri podjetju PRO PLUS, ki je vso dosedanjo kariero posvetil medijem.

V oddaji smo nekaj prostora namenili tudi novi knjigi upokojenega kriminalista Lojzeta Podobnika, ki živi v Vrhpolju pri Šentjerneju. Spisano knjigo z naslovom »Nakopičene sence« si je – kot sam pravi - poklonil ob svojem 70. rojstnem dnevu, izšla pa je pod okriljem novomeškega Kulturnega društva Severin Šali. Nakopičene sence je s šestimi grafikami obogatila akademska slikarka Jožica Medle. Gre za pesniško zbirko, v katero je v pet poglavij zajel prek osemdeset pesmi, ki, kot pravi, so ostale v predalu in po vsebini nekako niso sodile v prejšnjih pet knjig.

V zadnjem delu naše oddaje pa smo spregovorili še o zanimivi akciji, ki so jo prejšnji teden začeli v Knjižnici Mirana Jarca v Novem mestu, kjer med drugim že 6 let zbirajo domoznansko gradivo. Vsako leto izberejo eno temo zbiranja spominov in letos je to kinematografija v Novem mestu. Pred mikrofon pa smo povabili tudi enega od nekdanjih novomeških kinooperaterjev Petra Ciglerja.

Podrobneje o vsem v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 18.11.2019

Nova učilnica, potice, seja OS Brežice, Aleš Muhič, Podobnikova knjiga, kinematografija v Novem mestu