bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

maribor Ekipa24.si

Maribor zavit v črno: Umrl nekdanji nogometaš ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O odkritjih v grobišču Mostec, metliškem prometu in razstavi

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
15.09.2020 11:30

Tokrat smo predstavili nekaj grozljivih podrobnosti iz izkopanega grobišča v delu nekdanjega protitankovskega jarka pri Mostecu. Spregovorili smo o prometu čez Metliko in o Kraljevi razstavi.

Vladna komisija za reševanje vprašanj prikritih grobišč je med pripravami na gradnjo hidroelektrarne Mokrice iz dela nekdanjega protitankovskega jarka pri Mostecu pri Brežicah od 25.avgusta do danes izkopala posmrtne ostanke izvensodno pobitih po drugi svetovni vojni. Del tamkajšnjega območja bo namreč po zajezitvi Save pri Mokricah zalila voda. Razkrili smo nekaj grozljivih podrobnosti.

Mestna skupnost Metlika pa si že dalj časa prizadeva za rešitev težav, s katerimi se srečujejo Metličani, saj glavna prometnica, ki vodi do mejnega prehoda, pelje skozi Metliko. Da je stanje nevzdržno in nedopustno o prometnih zastojih, do katerih prihaja, meni tudi predsednica Mestne skupnosti Metlika Alenka Tomašič. Kaj so odgovorni storili za izboljšanje razmer? Odgovore slišite v oddaji »S Krko naokoli«.

V muzeju na prostem Dežela kozolcev v Šentrupertu na Dolenjskem pa je te dni na ogled razstava Kraljevi kozolci, ki so jo pripravili ob 100-letnici rojstva pionirja in utemeljitelja slovenskega industrijskega oblikovanja Nika Kralja. Arhitekt in oblikovalec Niko Kralj je v 70-tih letih minulega stoletja velik del svojega delovanja posvetil kozolcem, ki jih je razumel kot eno največjih mojstrovin ljudskega stavbarstva. Postavljal jih je ob bok nizozemskim mlinom na veter. Menil je, da je kozolec slovenska posebnost.

O tej in drugih temah v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila in uredila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 15.09.2020

Morišče Mostec, metliški promet, razstava Nika Kralja