Svet24.si

Triki za snemanje najboljšega videa

lady-gaga Svet24.si

FOTO: Ustreljen sprehajalec psov Lady Gaga, ...

ales hojs bobo2 Reporter.si

Minister Hojs proti Denisu Avdiću? Hojsa zmerjali...

golte Svet24.si

FOTO: Koča na Golteh je v dolgi zgodovini ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Vplivni zasebni zdravnik, ki se ga bojijo ...

robbie williams Odkrito.si

Kaj prinaša film o Robbieu Williamsu?

natali-lauc Njena.si

Ugodno oddam sina: Natali žrtev Slovenke?

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O ohranjanju neokrnjene narave

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
17.10.2019 11:30

Današnja oddaja je posvečena projektu Life Naturaviva, v sklopu katere bodo v ponedeljek v novomeški Qlandiji odprli razstavo o raznovrstnosti biodiverzitete.

Biodiverziteta je fantastična raznolikost življenja, ena najbolj dragocenih in najbolj žlahtnih značilnosti našega planeta, saj je ključni element ekosistemskih storitev, od katerih smo odvisni. Slovenija se ponaša z eno najvišjih biotskih pestrosti v Evropi, ki pa ni dovolj prepoznana in zato ne dovolj cenjena. Zato se je Nacionalni inštitut za biologijo z devetimi partnerji odločil za prijavo 5-letnega komunikacijskega LIFE projekta na Evropsko komisijo. S projektom želijo razkriti izjemne naravne dragocenosti Slovenije in njihov pomen ter osvetliti nevarnosti, ki jim pretijo. V studiu smo gostili dr. Davorina Tometa z Nacionalnega inštituta za biologijo v Ljubljani. V projektu sodeluje 10 partnerjev, med njimi iz naše regije tudi Kozjanski park in Center biotehnike in turizma Grm Novo mesto.

Bistvo projekta je, da laični javnosti strokovnjaki predstavijo vso pestrost ekosistema na območju Slovenije in zakaj ga je potrebno ohranjati zdravega in v dobri kondiciji, hkrati pa osvetliti nevarnosti, ki naši naravi pretijo.

Po besedah dr. Tometa se tudi v Sloveniji, kljub izjemni pestrosti, število ogroženih živalskih vrst povečuje. Zato je potrebno spoštovati in ceniti okolje, ki je dom številnim živalim in rastlinam. Namreč tudi te imajo pravico živeti in so za človeštvo vredne več kot si mislimo in razumemo.

V sklopu projekta Life Naturaviva je pripravljena tudi razstava, ki bo v ponedeljek, 21.10., prišla v novomeško Qlandijo in bo na ogled vse do 03. novembra.

Podrobneje o vsem pa v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila in uredila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 17.10.2019

Projekt Life Naturaviva in dr. Davorin Tome o razstavi v Qlandiji Novo mesto