profimedia-0713119763 Svet24.si

Manekenka pravi, da pije kri svojega mladega moža

pogresani_oblacila Svet24.si

Osvojil Triglav in izginil

POL20220602BOR_7628 Necenzurirano

Na Hanovi mizi za 100 milijonov želja naftnih ...

resa velika planina Reporter.si

Uroš Urbanija se ju ni usmilil: kako sta se ...

predor Ekipa24.si

Grozljivka v predoru! To naj bi bile okoliščine,...

britney-spears Odkrito.si

Britney Spears – sinova objavila nazorne video ...

slovenija kosarka reprezentanca Ekipa24.si

Nepričakovano! Košarkarska reprezentanca ostala ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O Prgišču spinov, spominih in sodelovanju Pezlja in Babića

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
19.07.2019 11:30

Oddaja »S Krko naokoli« je danes namenjena knjižni novosti Janez Pezlja »Prgišče spinov«, ki jo je s karikaturami obogatil novomeški karikaturist Branko Babić.

Prgišče spinov je zbirka kratkih humornih zgodb, ki so nastale v lokalnem okolju ljubiteljev namiznega tenisa. Pezelj je ob 70-letnici namiznega tenisa v Novem mestu lani naredili obsežno monografijo »Da bi se bolje poznali«, tokrat pa je v svojo novo knjigo umestil spomine treh generacij tega športa.

Kot upokojeni novinar je avtor petih knjižnih izdaj. Prvo je napisal leta 2002 Nevarna prepoved, sledila je leta 2014 knjiga z naslovom Dedek in vnukinji, zagotovo najodmevnejše njegovo delo pa je roman Velimir, zatem pa se je posvetil pisanju o namiznem tenisu.

V Prgišču spinov je vrsta simpatičnih zgodb. Ena takšnih, ki se dotakne srca o Jaki Škofljancu, njegovem fair playu in trenerju z občutkom. Beremo tudi zgodbo o takrat 7-letni Tiji Kastelic, ko je bila na prvi pomembnejši tekmi in pometla skoraj z vso jokajočo konkurenco, ob tem pa očeta vprašala: »Oči, a moram tudi jaz jokat', če izgubim?« Tudi zgodbo o teniškem dvoboju med nekdanjim »prvim krkašem«, zdaj že pokojnim Milošem Kovačičem, in zdajšnjim predsednikom uprave Krke Jožetom Colaričem lahko preberemo. V knjigi je tudi ena od zgodb, ki se bralca dotakne, govori pa o izjemnem pisatelju Borisu Pahorju in slepem fotografu, pa o tem, kako je miza za biljard postala miza za namizni tenis. Preproste zgodbe o malih in velikih junakih dolenjskega ali bolje »novomeškega namiznega tenisa«, ki jih je Jernej Jedlovčnik poimenoval tudi »Svetišče spominov«.

Janez Pezelj je v pogovoru pojasnil naslov »Prgišče spinov«, spregovoril o vsebini, beseda pa je tekla tudi o povsem drugih temah. Kako se spominja Kosova, od koder je poročal kot novinar nacionalne televizije, pa o tem, kako je prišlo do sodelovanja z novomeškim karikaturistom Brankom Babićem. Tudi Babić je odstrl nekaj zanimivih zgodb in pojasnil, zakaj mu je bilo »opremljanje Prgišča spinov« v poseben izziv.

Prisluhnite oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec in preberite Prgišče spinov, navihanih, poučnih in izvirnih zgodb Novomeščana Janeza Pezlja.  

Oddaja SKN o knjigi "Prgišče spinov" z avtorjem J.Pezljem: 19.07.2019

Oddaja SKN o knjigi "Prgišče spinov" z avtorjem J.Pezljem