jansa logar predsedniske volitve Svet24.si

Kako je poraz prenesel Janez Janša?

rtv carl foto MJP Svet24.si

Eugenija Carl se je zahvalila Vidi za pomoč

Janez Janša Necenzurirano

Veliki poraženec #komentar

jansa logar pl Reporter.si

Razkrito ozadje Logarjeve kandidature: Janša ...

navas kostarika japonska Ekipa24.si

Japonci senzacionalno zrušili Nemce, zdaj pa tale...

meghan 2 profi Odkrito.si

Zakaj želi Harry narediti to?!

zapor 22 pm Ekipa24.si

Drama srbskega novinarja v Katarju! Namesto na ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O projektih, županovanju v Šentjerneju in o cvičku

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
19.12.2019 11:30

Današnja oddaja je namenjena različnim vsebinam. Šli bomo od Šentruperta, preko Dolenjskih Toplic in Šentjerneja, v Krško in Novo mesto.

Najprej smo se ustavili v Šentrupertu na tamkajšnji decembrski redni seji občinskega sveta. Svetniki so prvo obravnavo predloga proračuna za prihodnje leto prestavili na naslednjo sejo, dodali pa novo točko o skupni občinski upravi. Kot je znano, so na prejšnji seji razpravljali o prihodnosti skupne občinske uprave Mirnske doline in v prvi obravnavi sprejeli nov odlok, ki je bil posledica izstopa Trebnjega. Odslej bo Šentrupert sodeloval v Skupni občinski upravi občin Litija, Šmartno in Dol pri Ljubljani.

V Dolenjskih Toplicah, kjer so po lanskem podpisu sofinancerskega sporazuma z ministrstvom za infrastrukturo spomladi začeli graditi prvi del krajevne obvoznice s povezavo Pionirske in Roške ceste, so ga zdaj odprli. Naložba je stala nekaj več kot milijon evrov. Kako pa bo z nadaljevanjem gradnje topliške obvoznice?

Za šentjernejskega župana Radka Luzarja, ki je zaradi nesoglasij v občinskem svetu septembra podal odstopno izjavo, je danes zadnji dan županovanja. In kdo bo vodil občino do nadomestnih volitev?

Občina Krško, ki je v finančni perspektivi do leta 2013 za naložbe s področij urejanja cestne in komunalne infrastrukture, kmetijstva, kulture ter vzgoje in izobraževanja pridobila skupaj 21 milijonov evrov in pol evropske podpore, jo bo v tem finančnem obdobju dobila občutno manj. Krški župan Miran Stanko je na nedavni novinarski konferenci s predstavitvijo enega najbolj svežih z evropskim denarjem podprtih podvigov povedal, da se je od leta 2014 v občinsko blagajno nateklo približno 10 milijonov evropske podpore, vendar pa je potrebno ob tem upoštevati, da so glavnino tega denarja odšteli še za projekte prejšnjega obdobja. Sicer pa so v začetku tedna odprli tudi južni krak krške obvoznice in to doživeli kot pravi praznik in velik uspeh, saj je projekt končan. Zdaj bo na vrsti preureditev Ceste krških žrtev, ki jo je načel tranzitni promet zlasti tovornih vozil na poti proti Celju.

Na Kmetijsko gozdarskem zavodu Novo mesto pa so nedavno predstavili triletni partnerski pilotni projekt tehnološke posodobitve pridelave grozdja in vina za cviček s priznanim tradicionalnim poimenovanjem. Kakšen bo cviček po novem, predvsem pa, na kaj bo potrebno biti pozoren pri njihovi pridelavi.

Podrobneje o vsem v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 19.12.2019

Šentrupert, Dolenjske Toplice, Krško, Šentjernej, prenova cvička