Ilyushin Il-96-300 Svet24.si

"Putinovo letalo" pristalo v Švici

profimedia-0370438252 Svet24.si

Slovenska družina z regresom na jahto

nova24tv, sds, janez-janša, boris-tomašič Necenzurirano

Madžari prodali Nova24TV. Razkrivamo, kdo je ...

kdo vam laze1 Reporter.si

Bumerang za Tomašiča: tožilstvo že preiskuje ...

roglic 22 pm Ekipa24.si

Primož Roglič padel! Slovenec je bil žrtev ...

Tara Zupancic ok (2) Njena.si

Vroča Tara Zupančič priznala, kaj je ukradla

Roglič Ekipa24.si

Ste že videli to?!? Tako si Primož Roglič ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O projektu SkillHubs, s katerim želijo pomagati v življenje zapornikom

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
14.10.2020 11:30

Tokrat smo v središče radijskih potepov postavili zanimiv evropski projekt SkillHubs, v katerem sodelujejo tudi dobski zaporniki.

Oddajo pa smo začeli v Posavju. Za Kostanjevico na Krki, ki jo pogosto ogroža narasla Krka, so v okviru medregijskega projekta Donavska poplavna ravnica nedavno spletno predstavili štiri možne scenarije protipoplavne zaščite. Predlagana varianta, ki so jo med usklajevanji ocenili za najboljšo, predstavlja kombinacijo nasipov, zidov in mobilnih montažnih sten.

Občina Krško, ki zadnja leta ureja kanalizacijsko omrežje v krajevni skupnosti Veliki Podlog, se je sredi julija teh del lotila v samem Velikem Podlogu s približno 260-timi prebivalci. Gre za 1,6 milijona evrov vredno naložbo, ki jo bo krška občina v celoti pokrila sama. Kot načrtujejo, naj bi dela končali v prvi polovici prihodnjega leta.

V občinah Krško, Sevnica in Bistrica ob Sotli poldrugo leto poteka partnerski projekt Oživljanje mestnih središč s pomočjo obrti oz. Urbana obrt, pri katerem sodeluje še brežiški zavod Dobra družba. Na različne načine želijo tudi ozavestiti domačine o pomenu ohranjanja kulturne in obrtne dediščine. Gre sicer za inovativno pobudo za oživljanje urbanih središč, tako da se vanje vrnejo obrtniki, ki predstavljajo temelj gospodarske stabilnosti in razvoja, prinašajo nova delovna mesta in predstavljajo bogato kulturno-zgodovinsko dediščino urbanih središč Posavja.

V drugi polovici oddaje pa smo se ustavili še pri zapornikih, oz. kako jih po odsluženi kazni vrniti v koliko toliko normalno življenje. V Evropi je povprečno 111 zapornikov na 100.000 prebivalcev, V Sloveniji nekoliko manj, 67 na 100.000 prebivalcev. Ena glavnih nalog Uprave Republike Slovenije za izvrševanje kazenskih sankcij ali krajše URSIKS, je poleg prizadevanja za varno družbo in zagotavljanje reintegracije obsojencev v družbo, kjer bi lahko zaživeli v skladu z vsemi pravnimi in družbenimi normami. Sem sodi tudi vračanje na trg dela in z njim povezano izobraževanje obsojencev, pri čemer URSIKS že vrsto let sodeluje s Centrom za izobraževanje in kulturo Trebnje. Večina obsojencev namreč nima kompetenc, ki jih iščejo delodajalci, pa tudi ne volje za učenje, zato so v trebanjskem CIK-u skupaj z mednarodnimi partnerji razvili inovativen model za razvoj temeljnih zmožnosti in kompetenc in ga naslovili SkillHubs. Zanimiv projekt, ki bo zagotovo žel tudi lepe rezultate. Vsaj tako kaže.

Več o vsem pa v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila in uredila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 14.10.2020

O zapornikih, prihodnosti poplavljene Kostanjevice, kanalizaciji v Vel.Podlogu in o Urbani obrti