Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O razstavi v Semiču in o obisku družine Štukelj v Novem mestu

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
26.11.2019 11:30

Današnja oddaja je namenjena dvema temama, v ospredje pa postavljamo obisk družine Leona Štuklja v Novem mestu in podpis pomembne donatorske pogodbe.

Najprej smo bili v Semiču, kjer sta Zgodovinski arhiv Ljubljana in Kulturni center Semič minuli četrtek pripravila slovesnost ob odprtju razstave z naslovom »Slovenci, začenjajo se novi časi…l (1918-1920) V kulturnem programu so nastopili učenci Glasbene šole Črnomelj in z njo obeležili državni praznik Dan Rudolfa Maistra. Na ta dan je Rudolf Maister leta 1918 s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo in jo razpustil, s tem dogodkom pa je k Sloveniji priključil večji del slovenskega narodnostnega in govornega območja. Borec za severno mejo, general Rudolf Maister, s pesniškim imenom Vojanov, sodi med najopaznejše slovenske osebnosti 20. stoletja. Razstava na 18 razstavnih panojih bo na ogled še do 18. decembra. Zdaj si za trenutek privoščimo nekaj glasbe, potem pa se posvetimo obisku družine Leona Štuklja v Novem mestu.

Pretežni del današnje oddaje pa smo namenili obisku družine Leona Štuklja pred dnevi v Novem mestu. V rojstni kraj svojega očeta oz. dedka sta Štukljeva hči Lidija Pauko in njegov vnuk Miha s soprogo Danico prišla ob zaključku razstave »Leon 120 let« na povabilo župana mestne občine Novo mesto Gregorja Macedonija in direktorice Dolenjskega muzeja Jasne Dokl Osolnik. Glavna tema pogovorov je bila nadgradnja izjemne razstave o olimpioniku in someščanu Leonu Štuklju, ki so jo v Dolenjskem muzeju pripravili v sklopu Štukljevega leta in se je v teh dneh zaključila. Bogata zapuščina je po besedah direktorice muzeja Jasne Dokl Osolnik nacionalnega pomena in obsega 3271 fotografij, 828 dokumentov in 616 predmetov. Dolenjski muzej bo zdaj v svojih prostorih pripravil stalno razstavo o Leonu Štuklju, po prenovi najstarejšega narodnega doma v Sloveniji pa je, kot je napovedal župan Gregor Macedoni, najprimernejše mesto za Štukljevo zbirko prav v prostorih, kjer je Leon v mladih letih kot član sokolskega gibanja tudi telovadil.

Podrobneje o vsem v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 26.11.2019

O razstavi "Slovenci, začenjajo se novi časi" in o obisku družine Leona Štuklja v Novem mestu