testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

delovna-akcija, družina-markovec Njena.si

Delovna akcija v vasi Ljubno: Majhna skupnost z ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O risu Borisu in številnih regijskih projektih

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
02.06.2020 11:30

V oddaji »S Krko naokoli« smo tokrat podrobneje govorili o izpustitvi risa Borisa, ki so ga v sklopu mednarodnega projekta Life Lynx v naravo izpustili na območju Loškega Potoka.

Uvodoma smo sicer poročali o zapori Šmihelske ceste na odseku od križišča s Šukljetovo ulico do križišča s Krallovo ulico. Razlog je obnova, promet pa je preusmerjen po Kandijski cesti mimo Poganc, Ruperčvrha in Škrjanč in obratno. Za stanovalce v neposredni bližini gradbišča bo obvoz možen po zalednih ulicah.

Ministrstvo za okolje in prostor je te dni podaljšalo rok za dokončanje projekta Hidravlična izboljšava vodovodnega sistema na območju osrednje Dolenjske. Projekt, ki bo zanesljivo vodooskrbo omogočil več kot 47 tisoč prebivalcem osrednje Dolenjske, so prvič podaljšali leta 2018. Projekt v skupni vrednosti dobrih 26 milijonov evrov sodi med evropske kohezijske projekte.

Novomeški svetniki so na zadnji seji po skrajšanem postopku potrdili predlog rebalansa občinskega proračuna, ki prerazporeja denar za končanje tekočih in drugih letošnjih naložb. Ob tem pa so potrdili tudi zaključni račun lanskega občinskega proračuna in med drugim dopolnitve meril za podaljšanje obratovanja gostinskih lokalov.

Kozjanski park pa spet prodaja Dvorec Kozje s površino 1615 kvadratnih metrov in s stavbnim zemljiščem velikosti 3494 kvadratnih metrov. Izhodiščna cena je tokrat postavljena pri 175.000 evrih, kar je 75.000 evrov manj kot ob zadnjem zbiranju ponudb. Upoštevali bodo ponudbe, ki bodo prispele do 17. junija.

Osrednja zgodba pa je bil ris Boris, ki sodi v mednarodni projekt Life Lynx. Ris Boris je že tretji ris doslej, vključen v ta projekt je povedal koordinator projekta Life Lynx Rok Černe z Zavoda za gozdove Slovenije, ki je tudi nosilec oz. vodilni partner tega mednarodnega projekta. V njem iz Slovenije tako sodelujejo še Lovska zveza Slovenije, Univerza v Ljubljani in Zavod RS za varstvo narave, partnerji pri projektu pa prihajajo tudi iz Hrvaške, Italije, Romunije in iz Slovaške. Borisa, za katerega ime so izbirali učenci osnovne šole Sodražica, so izpustili v naravo na območju Loškega Potoka.

Podrobneje o vsem pa v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila in uredila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 02.06.2020

O risu Borisu, obnovi Šmihela, HIVS-u in o prodaji dvorca Kozje