900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O SVIT-u, Revozu, mirnskem vrtcu, metliški Beti, o NEK-u in o črnomaljski šoli

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
26.02.2020 11:30

Tokrat smo v oddaji poročali o odzivih na povabilo v preventivni program SVIT, pa tudi o mirnskem vrtcu in črnomaljski šoli, vanjo pa umestili še nekaj pomembnih tem.

Mesec marec bo že tradicionalno mednarodni mesec boja proti raku debelega črevesa in danki, ko številne institucije dajejo poudarek pomen preprečevanja in zgodnjega odkrivanja omenjenega raka. Razvoj bolezni lahko preprečimo, če strokovnjaki predrakave spremembe odkrijejo in odstranijo pravočasno. V Sloveniji v ta namen že 11. leto deluje preventivni presejalni Program Svit. In kako odzivni smo v regiji Novo mesto?

V novomeškem Revozu, ki ob cliu 5 lahko proizvaja še Renaultov twingo in električni smart forfour, naj bi do aprila v celoti prešli na polovično nočno izmeno. Zmanjšali bodo dnevno proizvodnjo, ob tem pa tudi število predvsem zaposlenih za določen čas za približno 250.

Občinski svet Občine Mirna je na nedavni redni seji med drugim potrdil letne programe s področja športa, kulture, socialnega in zdravstvenega varstva ter otroške in mladinske dejavnosti. Seznanil se je tudi z dokumentom identifikacije investicijskega projekta za gradnjo vrtca.

Metliška Beti, ena vodilnih evropskih proizvajalk barvane poliamidne preje, je po novembrskem in decembrskem upadu naročil januarja zabeležila rast. Dolg zdaj skušajo zmanjšati z denarjem od prodaje nepotrebnih nepremičnin, Beti pa skupaj z metliško občino sodeluje tudi pri nastajanju industrijske cone na njenem območju.

Poleg celovite prenove Kettejevega drevoreda in postavitve pametne javne razsvetljave na Župančičevem sprehajališču v Novem mestu te dni potekajo še redna vzdrževalna dela na mestnih sprehajališčih.

V Črnomlju pa so s strani resornega ministrstva dobili potrjeno projektno nalogo izgradnje nadomestnega dela Osnovne šole Loka v Črnomlju. Dogovorili so se tudi, da v dveh tednih pripravijo dokument identifikacije investicijskega projekta in razpisno dokumentacijo. Kot vemo, je stavbo Osnovne šole Loka predlani poškodovala močna toča, vlada pa je zatem sklenila Občini Črnomelj pomagati pri sanaciji določene škode in pri izgradnji nadomestnega dela šole. A do zdaj se kaj dosti ni spremenilo. Kritični so tudi v Svetu staršev šole v črnomaljski Loki.

V zadnjem delu oddaje pa še informacija o tem, da je Upravno sodišče ugodilo tožbi nevladnih okoljskih organizacij Pravno-informacijski center nevladnih organizacij - PIC, Focus in Umanotera ter odpravilo odločitev Agencije RS za okolje iz leta 2017, da za podaljšanje delovanja Nuklearne elektrarne Krško (Nek) ni treba izvesti presoje vplivov na okolje. Arso bo moral o tem zato presojati vnovič, preden bo za 20 let podaljšal dovoljenje za obratovanje Nuklearne elektrarne Krško. In kaj to za NEK pomeni?

Podrobneje o vsem v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 26.02.2020

Svit, Revoz, Mirna, Novo mesto, Črnomelj, NEK