mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O večerih spominov, investicijah, projektih in načrtih kočevske Yaskawe

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
11.12.2019 11:30

V oddaji »S Krko naokoli« smo tokrat poročali o kar nekaj dogodkih minulih dni v naši regiji in o evropskih projektih, ob koncu pa smo bili tudi na podpisu pogodbe kočevske Yaskawe.

Najprej smo se ustavili v Beli krajini, na enem od večerov Tonija Gašperiča, Bili so… Tokrat so bili tema metliški taborniki odreda Dveh krokarjev, ki so leta 1979 začeli delovati na pobudo takratne knjižničarke na OŠ Metlika Marjane Smrekar. Poleg spominov je bil večer poln smeha, za popestritev pa je obiskovalce navdušil tudi Adam Drakulič s kitaro. Ta petek ob 18. uri pa bo na prireditvi Bilo je… beseda tekla o arheološkem najdišču na Kučarju.

V mestnem središču v starem delu Črnomlja so minuli konec tedna odprli prenovljeno Ulico Mirana Jarca in del prenovljene Ulice Lojzeta Fabjana. Prenovo so izvedli v okviru medregionalnega projekta kulTura, katerega vodilni deležnik je obmejno hrvaško mesto Jastrebarsko.

V Kozjanskem parku pa bodo januarja prihodnje leto začel sedemletni projekt varstva dvoživk in obnove njihovih habitatov. V okviru projekta, ki je ocenjen na dobrih 600.000 evrov, bodo zgradili podhode in ograjo na Trebčah, ki bodo dvoživkam omogočili varno prehajanje cest ob selitvi, uredili pa bodo tudi informacijski center z učno potjo. Prav tako bo Kozjanski park kupil na območju Jovsov 15 hektarjev zemljišč in uredil 10 mlak, da bi izboljšali razmere in ohranili nižinski svet. Napovedujejo tudi, da bodo na območju Bohorja vzpostavili 30 mlak za izboljšanje stanja ohranjenosti hribskega urha in s pomočjo strokovnjakov iz Danske gojili nižinskega urha, da povečajo njihovo populacijo na območju Jovsov. V Sloveniji bo tako vzpostavljenih približno 130 mrestišč, zgrajenih najmanj 60 podhodov in postavljenih 10.200 metrov stalnih ograj. Ob tem bodo vzpostavili še učne in interpretacijske poti ter učilnice na prostem, postavili informacijske table in opazovalnice.

Občina Kozje je na gradu Podsreda pred dnevi začela urejati tudi šest sob, med njimi dva apartmaja za 16 gostov. V ta namen je zagotovila 130.000 evrov. Gradbena dela z ureditvijo nastanitvenih zmogljivosti naj bi predvidoma končali do konca marca prihodnje leto.

Ob koncu pa smo nekaj minut namenili še družbi Yaskawa Europe Robotics, ki je v Kočevju aprila odprla tovarno industrijskih robotov in evropski center za razvoj robotike, zdaj pa je s kočevsko občino podpisala še pogodbo za nakup zemljišča za širjenje svoje dejavnosti. Gre za skoraj 1,32 milijona evrov vredno zemljišče, na katerem bodo zgradili tovarno servomotorjev in krmilnikov zanje.

Več o vseh temah pa v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila in uredila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 11.12.2019

Taborniki, mestno jedro Črnomlja, Kozje, Yaskawa