kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O večjih in manjših investicijah, o dogodkih in nagradah

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
28.11.2019 11:30

Današnja oddaja je namenjena različnim temama, v ospredje pa smo postavili predvsem investicije, nagrade in nekatere zanimivejše dogodke.

V participativni del proračuna Občine Krško prihodnjega leta so uvrstili 26 oz. polovico naložb, ki so jih predlagali občani. Približno 1200 občanov je za projekte participativnega dela proračuna glasovalo spletno, ostalih 200 pa z glasovnicami. Po besedah župana Stanka bi radi pri omenjenem proračunu sodelovanje občanov dosegli tudi na področju reševanja manjših problemov v krajevnih skupnostih in dodal, da pri tem na njihove pobude računajo tudi vsa prihodnja leta. Podrobneje o naložbah iz participativnega dela proračuna bomo spregovorili tudi v naši oddaji.

V Brežicah so po trimesečni prenovi uradno odprli Borštnikovo ulico. Za prenovo te sicer krajše, a dokaj obljudene ulice v bližini ene večjih mestnih trgovin, je brežiška občina odštela lasten proračunski denar. Prenova je bila sicer zaradi številnih in prepletenih napeljav zahtevna, je povedal župan občine Brežice Ivan Molan. Sicer pa v tej občini končujejo še nekatere prenove cestnih odsekov.

Na Uršnih Selih pa so prenovili pot in postavili novo opremo za športno igrišče. Prenova sodi v projekt sanacije javne poti na Ljubnu, s čimer je olajšan dostop prebivalcem na tem območju še zlasti v zimskem času. Pot je bila namreč preozka za pluženje, z adaptacijo in asfaltiranjem prej makadamske poti v dolžini dobrih 100 metrov, pa je zdaj urejen najbolj izpostavljen del poti.

V začetku tedna so namenu simbolično predali tudi novo komunalno infrastrukturo v naseljih Gorica in Jelše v krajevni skupnosti Veliki Podlog. Gre za naselji, ki ju je občina dolžna opremiti z javnim kanalizacijskim sistemom. Občina Krško je z naložbo, vredno okoli tri milijone evrov, ki jo je v celoti financirala iz občinskega proračuna, začela v letu 2017, obsegala pa je izgradnjo fekalne in meteorne kanalizacije, vodovoda, širokopasovnih povezav, javne razsvetljave, pločnikov ter obnove voziščne konstrukcije in čistilno napravo. Zdaj bosta na vrsti Veliki Podlog in Pristava, zatem pa še naselji Kalce-Naklo in Veliko Mraševo v krajevni skupnosti Podbočje.

Ne moremo pa mimo mednarodne nagrade, ki jo je bila za prenovo novomeškega mestnega jedra deležna projektantska ekipa arhitekturnega biroja Atelier arhitekti. Prejela je namreč mednarodno častno priznanje Piranesi. Nagrado vsako leto podeljujejo v sklopu Piranskih dni arhitekture, pri izboru pa sodeluje mednarodna žirija uglednih arhitekturnih strokovnjakov.

Svetovni gastronomski vodnik Gault&Millau je pred kratkim v ljubljanskem hotelu Slon razglasil najboljše za leto 2020. Tiskana verzija vodnika je zato še povsem sveže natiskana. V sklopu projekta so inšpektorji letos obiskali več kot 180 restavracij ter pozornost namenili celotnemu doživetju gosta. Na osnovi njihovih ocen Gault&Millau Slovenija v letošnjem vodniku predstavlja 157 restavracij, 57 vinarjev in 12 malih pivovarn. Letos še dodatno predstavljajo tudi turistične kmetije in slovenske živilske izdelke. Med najbolje ocenjenimi restavracijami je v Sloveniji šest takih, ki so prejele po štiri kape. Med njih se uvršča Ošterija Debeluh iz Brežic, katere lastnik je Jure Tomič, ki je prejel tudi naziv Chef prihodnosti. 

Ob koncu pa smo opozorili še na en dogodek. Novomeški LokalPatriot v sodelovanju z društvom Lajka za lastnike in ostale ljubitelje živali to soboto ob 14.uri v Galeriji Simulaker pripravlja tečaj prve pomoči za male živali. Udeležencem bo predavala veterinarka Karin Kališnik iz Veterinarske ambulante Buba. Celoten izkupiček prijavnin po 25 evrov na osebo bo Buba podarila društvu Lajka za oskrbo zapuščenih živali.

Podrobneje o vsem v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 28.11.2019

O investicijah, nagradi za Glavni trg in o prvi pomoči za male živali