mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O virtualnih svečkah, o aktivnostih Karitasa, obnovah kulturnih domov, o občinskih praznikih in stiskah otrok

Piše: M.K.

Čas objave:
30.10.2020 11:30

V organizaciji Fundacije Svečka te dni poteka ekološko-humanitarna akcija Manj svečk za manj grobov. V okviru akcije ljudem priporočajo, da ob 1. novembru omejijo obiske grobov, namesto tega pa naj se umrlih svojcev raje spomnijo na drugačne načine - s spominom in darom v dobrodelne namene. Otroci so izjemni, kar se tiče prilagajanja novim spremembam, pa vendar je prav, da smo v teh negotovih časih, polnih sprememb nanje še posebej pozorni, saj nujno potrebujejo občutek varnosti.

V tem tednu se lahko umrlim poklonijo na način, ki bo do pokojnih spoštljiv, ob tem pa odgovoren do živih: s svojim spominom, pogovorom in darom v dobrodelne namene, ki bo reševal življenja. V fundaciji so v ta namen posneli serijo kratkih videoposnetkov, v katerih se lahko ljudje spominjajo svojih pokojnih. Pripravili so tudi zbiranje sredstev prek SMS virtualnih svečk. Za na splet Virtualno SMS-svečko prižgete tako, da pošljete SMS s ključno besedo SVECKA ali SVECKA5 na 1919, s čimer prispevate en oz. pet evrov. Zbrana sredstva bodo namenjena Helikopterski enoti nujne medicinske pomoči za nabavo opreme, ki se uporablja v reševalnem helikopterju.

Karitas je ob vnovični razglasitvi epidemije na osnovi izkušenj iz prvega vala ustrezno prilagodila razdeljevanje materialne pomoči za 95.000 prejemnikov. To razdeljevanje ves čas poteka nemoteno s predhodno najavo in s posamičnim prevzemom pomoči. Prav v teh dneh je na voljo tretja dobava 850 ton hrane iz Sklada za Evropsko pomoč najbolj ogroženim. Prilagojeno poteka tudi razdeljevanje obrokov brezdomcem, uporabnikom ljudskih kuhinj in prejemnikom donirane hrane. Prav tako je Karitas odprla telefonske številke za psiho-socialno pomoč, ki je ena izmed pomembnejših področji pomoči ob vnovič razglašeni epidemiji. Vsi, ki bi želeli to obliko pomoči, se lahko vsak delovni dan med 9. in 15. uro, prijavijo na telefonski številki 069 928 187 in povezali jih bodo s prostovoljci. Na spletni strani Slovenske karitas so vnovič odprte prijave za opravljanje prostovoljskega dela v okviru odziva na covid-19. Pri tem se novi prostovoljci lahko prijavijo v treh sklopih: delitev hrane in ostala logistična podpora, sodelovanje v akciji Povezani preko telefona ali za pomoč v domovih za starejše.

Novi predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice je Sevničan Roman Žveglič. Z 29 glasovi proti 25 je premagal glavnega favorita za to funkcijo Marjana Podobnika. Funkcijo bo opravljal poklicno. V 17-članski Upravni odbor zbornice pa so bili izvoljeni tudi Martina Janžekovič Legan iz Metlike, Martin Mavsar iz Krškega in Jože Simončič iz Šentjerneja.

Mesec oktober je za občino Semič in za občino Brežice prazničen mesec. 28. oktobra obe občini praznujeta svoj občinski praznik, vendar je letos praznovanje precej okrnjeno. V Brežicah so podelitev občinskih nagrad in priznanj prestavili na čas, ko bodo razmere za to spet primerne. Znani pa so že občinski nagrajenci - častni občan je Vladimir Gregor Bahč, predsednik nadzornega sveta družbe TPV Group in dolgoletni predsednik uprave TPV. Oktobrsko nagrado prejmejo ljubiteljski fotograf Branko Brečko, poveljnik Gasilske zveze Brežice Darko Leskovec in kmetovalec po biološko-dinamični metodi Zvone Černelič, letošnji zmagovalec na evropskem natečaju za naravi prijazno kmetovanje. Priznanje občine pa prejmejo Jamarski klub Brežice, Društvo diabetikov Posavje Brežice in Košarkarski klub Brežice.

Tudi v Semiču trenutne razmere onemogočajo, da bi letošnji občinski praznik proslavili skupaj. V Semiču zaradi epidemije ne morejo namenu predati novih pridobitev, to bodo storili, ko bodo razmere spet dopuščale druženje, saj so pridobitve namenjene občanom, pravi županja Polona Kambič. Tudi slovesne prireditve niso pripravili, so pa pripravili film z nagovorom županje, predstavitvijo investicij in prejemnikov občinskih priznanj za leto 2020. Film si lahko ogledate na YouTube kanalu Občine Semič. 
Plaketo prejmeta doktor Roman Štukelj za izjemen znanstveni prispevek in Bojan Jakša za družbeno politično aktivnost. Diplome pa prejmejo Elvir Džimič za delo z mladimi v športu, Milan Ivanetič za prispevek k prepoznavnosti Semiča na področju turizma in Anton Škof za delo v številnih društvih in za pomoč sočloveku.

Tadeja Bečaj Žnidaršič in dr. Petja Kovačevič sta odličen tandem, ki vodi Zavod za gibalni in ustvarjalni razvoj v Novem mestu. S posluhom do otrok in staršev se lotevata najrazličnejših izzivov, starši pa se nanju obračajo predvsem z nasveti glede gibanja in terapevtskega znanja o vzgoji in starševstvu. Podali sta zanimive in koristne odgovore na izzive in vprašanja o stiskah otrok in staršev v času epidemije.

Več o vsem v oddaji "S Krko naokoli", ki jo je pripravila Martina Kuplenk. 

Oddaja "S Krko naokoli", 30.10.2020

O virtualnih svečkah, aktivnostih Karitasa, prenovah kulturnih domov, občinskih praznikih in stiskah otrok