Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O vrtcih, zbirnem centru v Soteski in o pleterskih hruškah

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
21.05.2020 11:30

V oddaji »S Krko naokoli« smo tokrat v ospredje postavili malčke, ki so se s ponedeljkom vrnili v vrtce, pa tudi druge podobne investicije. Poročali pa smo tudi o 7 desetletij stari tradiciji pleterske hruške.

Uvodoma smo poročali iz Metlike o podpisu gradbene pogodbe za drugo etapo naložbe »Cona Pri Pildu Metlika«. Gre za dobrih 545 tisoč evrov vreden projekt. Od tega bosta država in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj prispevali nekaj več kot 84 odstotkov, ostalo pa bo zagotovila metliška občina. Graditi naj bi začeli v začetku prihodnjega meseca, skrajni rok za dokončanje del pa je 31. maj prihodnje leto. Kaj vse bodo postorili, pa poročamo tudi v naši današnji oddaji.

V nadaljevanju smo pokukali v novomeške vrtce, ki so s ponedeljkom spet oživeli. V njih je sicer nekoliko manj otrok kot sicer, se pa prav vsi po vrsti trudijo čim bolj upoštevati priporočila za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom. V novomeški otroški Vrtec Ciciban se je tako vrnilo približno 320 vrtičkarjev oz. nekaj manj kot polovica otrok. Kadrovske težave so rešili z dodatno zaposlitvijo študentov, ki zdaj pomagajo vzgojiteljicam. Večjih prostorskih težav v Novem mestu nimajo, v svojih skupinah od osem do 10 otrok pa bodo vzgojiteljice poskrbele za še nekoliko več higiene kot običajno. Prednost bodo dali bivanju na prostem in sprehodom.

Občina Trebnje je na začetku prejšnjega meseca od pristojnih državnih institucij končno dobila potrebna soglasja in mnenja za izvedbo protipoplavnih ukrepov v Šentlovrencu, kjer so že lani zgradili nov štiri oddelčni vrtec. Ta še vedno sameva, saj so ti ukrepi pogoj za pridobitev uporabnega dovoljenja. Župan Alojzij Kastelic predvideva, da bo prvega septembra sodoben objekt vendarle odprl svoja vrata

Na prvem usklajevalnem sestanku so predstavniki Občine Mirna, osnovne šole in vrtca ter pripravljavci projektne dokumentacije pregledali projekt in se odločili, da bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, da bi občina prijavo na razpis za sofinanciranje energetske prenove oddala že sredi prihodnjega meseca. Župan Občine Mirna Dušan Skerbiš je po pooblastilu občinskega sveta prejšnji teden podpisal pogodbo o nakupu 5300 m2 velikega kompleksa na območju nekdanjega Preventa, pri čemer bo obstoječi 2500 m2 velik objekt občina preuredila v prostore za predšolsko varstvo. Usklajena izvedba ukrepov učinkovite rabe energije na ovoju stavbe na primer fasada, streha in tla in na stavbnih tehničnih sistemih – zlasti pri ogrevanju, prezračevanju, klimatizaciji in pripravi tople vode, je pomemben del preureditve obstoječega objekta v vrtec. Ministrstvo za infrastrukturo je konec februarja objavilo Javni razpis za sofinanciranje in na občini upajo, da se bodo lahko pravočasno odzvali na ta razpis.

Občina Dolenjske Toplice je poleg osrednje čistilne naprave pred šestimi leti odprla zbirno-reciklažni center. Ob prenovi čistilne naprave so občani septembra 2018 ostali brez možnosti odlaganja kosovnih odpadkov, kar so nekateri zelo pogrešali. Župan Franc Vovk je na decembrski seji svetnikom dejal, da so končno našli novo lokacijo in minulo soboto je svoja vrata res odprl zbirni center v Soteski. Uredili so ga za žago pod pokritim objektom, ki je bil prej v uporabi kot deponija peska in soli. Celotna investicija je stala okoli sedem tisoč evrov.

Ob koncu pa še ena simpatična novica. Pleterske hruške so se namreč že znašle v steklenicah. Kartuzija Pleterje daleč po svetu slovi kot uspešno in dobro gospodarstvo, znano predvsem po Pleterski hruški v žganju. Dolgoletni ekonom kartuzije Jože Simončič je povedal, da so se to pomlad morali pri viljamovkah kar okoli devetkrat poslužiti oroševanja, posebne protislanske zaščite, ki jo imajo že dobra tri desetletja na okrog pol hektara nasadov. Le tako so lahko velik del viljamovk, ki jih potrebujejo za ustekleničenje, obvarovali pred pozebo. Zdaj pa so uspeli navezati na hruške nekaj čez deset tisoč steklenic, čeprav so v najboljših časih pridelali tudi po 15 tisoč Pleterskih hrušk v žganju, po katerih so znani že 7 desetletij.

Podrobneje o vsem v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila in uredila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 21.05.2020

Vrtci, zbirni center Soteska, Pleterske hruške,...