mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O zbiralnikih odpadnega jedilnega olja, tretji razvojni osi in prekmurski razstavi

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
01.06.2020 11:30

V oddaji »S Krko naokoli« smo tokrat predstavili, kako poteka projekt postavljanja zbiralnikov odpadnega jedilnega olja, kaj je novega na področju Tretje razvojne osi in vas povabili v kostanjeviško galerijo k ogledu razstave prekmurskih umetnikov

Komunala Novo mesto je prejšnji konec tedna v sklopu projekta »Odpadno olje na bolje« začela postavljati zbiralnike. Ti so prepoznavne rumene barve, vanje sodi izključno jedilno olje, postavljeni pa bodo na že obstoječih ekoloških otokih. V sklopu projekta bo poleg postavitev zabojnikov izjemnega pomena tudi osveščanje. Novomeška komunala je tako za projekt dobila 75 tisoč evrov evropskega denarja, ki poleg nakupa in postavitve zabojnikov ter gospodinjskih posodic, vsebuje tudi različne akcije osveščanja. Nepravilno odvrženo odpadno jedilno olje na primer v straniščno školjko, lahko na vodovodni poti povzroči veliko škode. In kje so ali pa še bodo ti zbiralniki? O tem v oddaji »S Krko naokoli«.

Občina Mirna bo za obnovo in preplastitve cest na devetih odsekih po minuli petek podpisani pogodbi s podjetjem Komunalne gradnje Grosuplje namenila 75 tisoč evrov. Pogodbo sta podpisala mirnski župan Dušan Skerbiš in direktor KGG Viktor Dolinšek.

Vlada je določila financiranje triaže v devetih satelitskih urgentnih centrih. Med njimi sta tudi Kočevje in Sevnica.

Okoljski minister Brežičan Andrej Vizjak po neuspeli tožbi združenja Rovo proti gradbenemu dovoljenju za prva dela na odseku načrtovane hitre ceste Velenje-Slovenj Gradec upa na čimprejšnji začetek gradnje tretje razvojne osi. Pred dnevi se je srečal s predstavniki Mladinske iniciative za tretjo razvojno os in dejal, da so njihove zahteve povsem na mestu. Tretja razvojna os je po Vizjakovih besedah eden od projektov, zaradi katerih so na ministrstvu za okolje in prostor v okviru protikriznih ukrepov predlagali nekatere spremembe gradbene zakonodaje v smislu učinkovitejše gradnje.

Ob koncu današnje oddaje, pa smo nekaj minut namenili tudi kulturi. V novem razstavišču Galerije Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki je od sobote na ogled gostujoča razstava »Osamljenosti - izrazi tesnobe v prekmurski likovni umetnosti« z izborom del stalne zbirke Galerije Murska Sobota. Lani pripravljena razstava je posvečena stoletnici priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Podrobneje o vsem pa v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila in uredila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 01.06.2020

O odpadnem jedilnem olju, tretji razvojni osi, prekmurski razstavi v Kostanjevici