oranžna sonce Dobra karma

Tedenski horoskop: Sonce in Merkur bosta dajala ...

Jelena in Neda Svet24.si

FOTO: Neda Ukraden pozirala s svojo edinko

roki kocevje ne moze nam niko nista pl Reporter.si

Romske tolpe terorizirajo Kočevje: umori, kraje, ...

naslovna titova vozila1 Svet24.si

FOTO: Luksuzna vozila Josipa Broza Tita

20210301-01049413 Necenzurirano

Janšev kabinet odredil ministrom, kako naj ...

jože-potrebuješ, andreja-potrebuješ Njena.si

Tako talentirana je mlajša hči Jožeta Potrebuješa

tanja žagar miki šarac Njena.si

Si Tanja Žagar želi, da gre Karlo po njenih ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): O železnicah, prostoferjih in sopotnikih, pnevmatikah in multimedijcih s ŠC Novo mesto

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
19.11.2019 11:30

V tokratni oddaji smo govorili o nujno potrebni prenovi železniškega omrežja, o prostoferjih in sopotnikih, pa o pnevmatikah in o uspehih in pridobitvi multimedijske ekipe Šolskega centra Novo mesto.

Med današnjim potepom smo bili za uvod v oddajo na Jesenskem urbanem forumu v Novem mestu, kjer so obravnavali zlasti problematiko načrtovanja novih prometnih infrastruktur. Razpravljavci so si bili enotni, da avtoceste postajajo preozke in preobremenjene, zato so železnice lahko prava rešitev.

Sredi prejšnjega tedna je novomeški župan Gregor Macedoni na kosilu gostil voznike prostovoljce, ki sodelujejo v priljubljenem sistemu za prevoze starejših in invalidov Rudi. Prostoferji, kot jim rečejo, delujejo v sklopu Društva upokojencev Novo mesto in opravijo mesečno z električnim vozilom Rudi med 90 do 100 prevozov oz. prepeljejo okoli 100 potnikov mesečno. Pri delu, ki pogosto poteka od 7. do 15. ure, se izmenjuje petnajst prostovoljcev.

Spregovorili smo tudi o zimskih pnevmatikah in o kočevskih sopotnikih, del oddaje pa posvetili tudi mladim in alkoholiziranosti. Kdo je odgovoren za tako obsežen pojav alkohola med mladostniki? V prvi vrsti družina, potem pa vsi po vrsti. In zato je Združenje za kronične nenalezljive bolezni oblikovalo spletno stran www.keralkoholnimleko.si, na njej pa med drugim začelo zbirati podpise za uvedbo celostnih ukrepov na področju alkoholne politike v Sloveniji. Podpise, ki jih bodo zbirali še do decembra, bodo predali ministru za zdravje Alešu Šabedru. Kampanja je nastala kot odgovor na dejstvo, da se Slovenija uvršča v svetovni vrh po porabi alkohola med osebami, starejšimi od 15 let. Pa tudi med mladimi ni nič drugače, zato podpišite pobudo TUKAJ.

Ob koncu oddaje smo bili še na Šolskem centru Novo mesto, kjer so prejšnji teden na Dnevu odprtih vrat med drugim odprli tudi novo multimedijsko učilnico. Ta je bila sicer v uporabi že dlje časa, v njej pa se rojevajo najboljši multimedijski projekti izjemne ekipe Šolskega centra Novo mesto. Vanjo je bilo vloženega precej denarja, pa tudi oprema, ki so jo ekipi Šolskega centra Novo mesto odstopili ali posodili na RTV Slovenija. Z nacionalno televizijsko hišo oz. s tehnično in razvojno ekipo tudi sicer veliko sodelujejo.

Podrobneje o vsem v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 19.11.2019

O forumu, Rudiju, Sopotnikih, gumah, alkoholu in o ŠC NM