prebujenje Dobra karma

Človeštvo je na poti v peto dimenzijo - 10 ...

horoskop ezoterika Svet24.si

Horoskop za sredo, 28. oktobra

nagec rakovnik pix Reporter.si

Neverjeten prizor v Ljubljani: popolnoma gol ...

korona Svet24.si

Koliko zdravnikov se je odzvalo klicu na pomoč?

milan-krek Necenzurirano

Obljubljali brezplačno cepivo za vse, a tega niso...

Anže Šuštar, Alenka Gotar Odkrito.si

Zgodba z naslovnice Nove: "Zmerjali so naju z ...

3_LUka basi doma Njena.si

Luka Basi ustvarjalen v karanteni

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): Od likovnega extempora do osrednje prireditve ob 100.obletnici novomeške pomladi

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
29.09.2020 11:30

Tokrat smo se osredotočili zlasti na kulturne dogodke, ki so zaznamovali minule dni.

Uvodoma smo se ustavili na novomeškem Glavnem trgu, kjer je Društvo upokojencev Novo mesto nedavno pripravilo društven likovni extempore. Poleg likovnikov so se v program na novomeškem Glavnem trgu, ki ga je pripravilo Društvo upokojencev Novo mesto, popestrili tudi njihovi pevci, harmonikarji in literati. Obiskovalci pa so si med tem lahko na stojnicah ogledali tudi številne ročne izdelke in uživali ob ogledu nastajanja slik različnih formatov o Novem mestu in njegovih najlepših podobah.

V Kulturnem centru Semič so na slovesnosti brez obiskovalcev prejšnji konec tedna uradno odprli Dneve evropske kulturne dediščine in letošnji Teden kulturne dediščine. Gre za program, ki bo vse do 10. oktobra v kar 150-tih krajih po vsej državi, pa tudi v zamejski Italiji in v madžarskem Porabju, skupno pa bodo različni organizatorji postregli z več kot 400 prireditvami, povezanimi s kulturno dediščino.

V galeriji Dolenjskega muzeja v Novem mestu so ob vrhuncu tematskega leta, ki so ga razglasili ob stoletnici avantgardnega umetniškega dogodka, v slovenski kulturni zgodovini zapisanega kot novomeška pomlad, odprli razstavo z naslovom Let novomeške pomladi. Sledila je soareja, ki jo je na Kandijskem mostu predstavil Anton Podbevšek teater pod režisersko taktirko Matjaža Bergerja. Slavnostni govornik ob odprtju razstave je bil akademik in novomeški rojak Milček Komelj

V razstavišču v nekdanji samostanski cerkvi Galerije Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki pa so minuli petek odprli razstavo Amor Fati v Münchnu delujočega slikarja Mitje Konića. V Nemčiji oziroma v Münchnu živeči ustvarjalec Konić svoje poslanstvo dojema neposredno iz slikarskega rituala in ustvarja onstran političnih delitev, potrošništva, digitalnih medijev ter novodobnih umetnostnih smernic. Konić se osredotoča na filozofski in intelektualni odnos med človekom, naravo in stvarmi. Razstava je v kostanjeviški galeriji na ogled še do 6. decembra.

Več o vsem pa v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila in uredila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 29.09.2020

Extempore DU Novo mesto, Kulturna dediščina, novomeška pomlad, razstava Konićevih del