Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): Od loterijske sreče preko občinskih prepirov do šmarnice

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
17.09.2019 11:30

V oddaji »S Krko naokoli« smo bili tokrat v Grosuplju, Šentjernju, v Novem mestu, pa tudi v Krškem in na Liscu pri Dobrniču.

Občina Grosuplje je te dni bogatejša za davek od dobitka igre Loto, v kateri je eden od njenih občanov zadel sedmico v znesku 4,5 milijona evrov. Gre za denar v višini skoraj 680.000 evrov, ki ga bodo namenili pomembnih občinskim naložbam.

Na gozdni poti med Gorenjim Mokrim Poljem in Loko, je 32-letna sprehajalka stopila na kovinsko špico in si poškodovala podplat. Zadeva ne bi bila tako sporna, če ne bi bila ta špica pravzaprav nastavljena na pot.

Član Ribiške družine Novo mesto Robert Smolič pa je prejšnji teden v tretjem revirju reke ujel ščuko velikanko. V dolžino je merila impozantnih 120 cm, težka pa je bila kar 12 kg.

Ta teden je v znamenju Evropskega tedna mobilnosti, ki poteka pod geslom »Gremo peš«! Vseevropskemu projektu so se letos pridružili tudi v občini Krško, kjer pripravljajo različne dogodke in predajajo pomembne investicije v sklopu trajnostnega prometnega načrtovanja. Dan brez avtomobila bo v petek.

Ne moremo niti mimo nesporazumov in obtoževanj z nekdanjim županom občine Šentjernej Francem Hudoklinom in ekipo njegovega naslednika Radka Luzarja. Zdajšnje občinsko vodstvo je Hudoklinu očitalo kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja pri izgradnji čistilne naprave v Šmalčji vasi ter pri podelitvi stavbne pravice in sklenitvi koncesijske pogodbe za opravljanje javne gospodarske službe zbiranja, odvajanja in čiščenja komunalnih, odpadnih in padavinskih voda na območju občine Šentjernej sedanjemu koncesionarju, to je WTE iz Kranjske Gore. Najelo je odvetniško pisarno Mužina, Žvipelj in partnerji iz Ljubljane, ki je zadeve preučila - tudi zaradi želje občine, da koncesijo odkupi – vse obtožbe na račun nekdanjega župana pa predala tožilstvu. Okrožno državno tožilstvo v Novem mestu pa je - kot je sporočil Franc Hudoklin - 22. avgusta odstopilo od pregona zoper njega, »kar pomeni, da bi se ta zgodba morala končati, a se ne, ker je politična,« trdi Hudoklin. Zanimivo bo slišati, kakšen bo razplet te zgodbe.

Na Liscu pri Dobrniču pa so prejšnji teden predstavili prvo strokovno monografijo o šmarnici, samorodni vinski trti, ki je bila dolga leta prepovedana in nezaželena, zato jo danes gojijo le še v manjših količinah. Nekaj zanimivih dejstev o šmarnici smo nanizali tudi ob koncu oddaje »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli": 17.09.2019

Loto dobitek, rekorden ulov, ETM, občina Šentjernej, šmarnica