Kiki Rahimovski Svet24.si

Zadnje Akijeve besede sinu Kristijanu

dom Svet24.si

Kaj se dogaja po domovih za starejše? Jih res ne ...

stol, gora, karavanke Svet24.si

Po padcu na grebenu umrl turni smučar

tonin-novak-ljudmila_bobo Reporter.si

Od molka do izdaje: kako so zaprli usta Ljudmili ...

orban jansa logar Necenzurirano

Slovenija do Tajvana, Madžarska do Bleda #kolumna

aki Odkrito.si

Umrl Aki Rahimovski

peking olimpijske Ekipa24.si

Ne bom SE CEPIL, to nam je VSILJENO - še en ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): Od ministrovega obiska v Sevnici, do 1.Festivala nove novomeške glasbe

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
17.09.2020 11:30

Tokrat smo predstavili nekaj aktualnih tem iz naše regije: obisk ministra Vizjaka v Sevnici, odstranitev vseh odpadkov iz Zaloga, nova razstava Weinbergerja, kršenje pacientovih pravic in prvi Festival nove novomeške glasbe.

Uvodoma smo poročali o obisku ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka v Sevnici, kjer se je srečal z županom Srečkom Ocvirkom. Spregovorila sta o aktualnih temah, osrednja tema pa je bila protipoplavna zaščita in upravljanje z vodami. Podrobneje v današnji oddaji.

Iz Zaloga pri Straži na Dolenjskem so te dni - več kot tri leta po požaru v družbi Ekosistemi, odstranili vse odpadke. Izvajalec, krški Kostak, jih je odpeljal 8700 ton, stroške v višini 1,8 milijona evrov pa bo kril državni proračun, so sporočil iz inšpektorata za okolje in prostor. In kako bo inšpektorat ukrepal zoper družbo Ekosistemi? Ugotovil je namreč kopico kršitev.

V sklopu 100. obletnice novomeške pomladi se bo v Galeriji Simulaker v Novem mestu z novimi deli predstavil akademski slikar Uroš Weinberger. Zanj so značilne veliko formatne slike, ki uprizarjajo distopične motive bližnje prihodnosti. Razstavo bodo odprli jutri ob 20.uri, Weinbergerjeva dela pa bodo v omenjeni galeriji na ogled vse do 10.oktobra.

Beseda bo tekla tudi o kršenju pacientovih pravic, kajti novi koronavirus in z njim povezani ukrepi so dodobra spremenili dostopnost do zdravstvenega sistema. Tudi na Dolenjskem. Kaj pravijo v novomeškem zdravstvenem domu in kaj pacienti pripovedujejo varuhinji pacientovih pravic za območje naše regije?

V Novem mestu – na ploščadi pred Kulturnim centrom Janeza Trdine – pa sta se minuli konec tedna, v petek in v soboto, zgodili prvi dve tretjini prvega Festivala nove novomeške glasbe. Zadovoljni so bili vsi - glasbeniki, da so v norem korona času dobili priložnost nastopiti pred živo publiko, in občinstvo, da se je v Novem mestu spet nekaj zgodilo. Prvi festival nove novomeške glasbe se bo tako sklenil to soboto na novomeškem Gradu Grm.

Podrobneje o vseh temah v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila in uredila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 17.09.2020

Minister Vizja v Sevnici, Kostak odpeljal odpadke, razstava Weinbergerja, Festival Nm