bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

vila klemen jaklic PL Reporter.si

749 kvadratov razkošja za ustavnega sodnika ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

ana gros af Ekipa24.si

Navijači kričijo: to je sramota! Zgodovinskih ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): Od ministrovega obiska v Sevnici, do 1.Festivala nove novomeške glasbe

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
17.09.2020 11:30

Tokrat smo predstavili nekaj aktualnih tem iz naše regije: obisk ministra Vizjaka v Sevnici, odstranitev vseh odpadkov iz Zaloga, nova razstava Weinbergerja, kršenje pacientovih pravic in prvi Festival nove novomeške glasbe.

Uvodoma smo poročali o obisku ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka v Sevnici, kjer se je srečal z županom Srečkom Ocvirkom. Spregovorila sta o aktualnih temah, osrednja tema pa je bila protipoplavna zaščita in upravljanje z vodami. Podrobneje v današnji oddaji.

Iz Zaloga pri Straži na Dolenjskem so te dni - več kot tri leta po požaru v družbi Ekosistemi, odstranili vse odpadke. Izvajalec, krški Kostak, jih je odpeljal 8700 ton, stroške v višini 1,8 milijona evrov pa bo kril državni proračun, so sporočil iz inšpektorata za okolje in prostor. In kako bo inšpektorat ukrepal zoper družbo Ekosistemi? Ugotovil je namreč kopico kršitev.

V sklopu 100. obletnice novomeške pomladi se bo v Galeriji Simulaker v Novem mestu z novimi deli predstavil akademski slikar Uroš Weinberger. Zanj so značilne veliko formatne slike, ki uprizarjajo distopične motive bližnje prihodnosti. Razstavo bodo odprli jutri ob 20.uri, Weinbergerjeva dela pa bodo v omenjeni galeriji na ogled vse do 10.oktobra.

Beseda bo tekla tudi o kršenju pacientovih pravic, kajti novi koronavirus in z njim povezani ukrepi so dodobra spremenili dostopnost do zdravstvenega sistema. Tudi na Dolenjskem. Kaj pravijo v novomeškem zdravstvenem domu in kaj pacienti pripovedujejo varuhinji pacientovih pravic za območje naše regije?

V Novem mestu – na ploščadi pred Kulturnim centrom Janeza Trdine – pa sta se minuli konec tedna, v petek in v soboto, zgodili prvi dve tretjini prvega Festivala nove novomeške glasbe. Zadovoljni so bili vsi - glasbeniki, da so v norem korona času dobili priložnost nastopiti pred živo publiko, in občinstvo, da se je v Novem mestu spet nekaj zgodilo. Prvi festival nove novomeške glasbe se bo tako sklenil to soboto na novomeškem Gradu Grm.

Podrobneje o vseh temah v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila in uredila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 17.09.2020

Minister Vizja v Sevnici, Kostak odpeljal odpadke, razstava Weinbergerja, Festival Nm