Ilyushin Il-96-300 Svet24.si

"Putinovo letalo" pristalo v Švici

profimedia-0370438252 Svet24.si

Slovenska družina z regresom na jahto

nova24tv, sds, janez-janša, boris-tomašič Necenzurirano

Madžari prodali Nova24TV. Razkrivamo, kdo je ...

kdo vam laze1 Reporter.si

Bumerang za Tomašiča: tožilstvo že preiskuje ...

roglic 22 pm Ekipa24.si

Primož Roglič osupnil s podrobnostmi glede ...

Tara Zupancic ok (2) Njena.si

Vroča Tara Zupančič priznala, kaj je ukradla

Roglič Ekipa24.si

Ste že videli to?!? Tako si Primož Roglič ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): Od pridobitev do gasilstva

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
10.09.2019 11:30

V oddaji »S Krko naokoli« smo bili tokrat v ospredje postavili tri pomembne zgodbe. Donatorsko pridobitev novomeške Gimnazije, pomembno pridobitev novomeške bolnišnice in jubilej slovenskega gasilstva.

Najprej smo se ustavili pri donaciji, s katero je novomeška Krka novomeški Gimnaziji omogočila prenovo prostorov za pouk kemije. Pouk bo tako lahko potekal v varnejšem in prijaznejšem okolju za dijake, profesorje in laborante. Vrednost donacije je 18.000,00 evrov in pri novomeškem farmacevtu s tem potrjujejo, da se zavedajo pomena usmerjanja mladih v področje naravoslovnih ved in k raziskovalnemu delu, ki vključuje tudi eksperimentalno delo.

V novomeški bolnišnici so prejšnji teden v uporabo predali nove prostore Centra za intenzivno medicino in Centra za endoskopije. Po besedah direktorice Milene Kramar Zupan gre za pomembno strokovno in razvojno naložbo, saj je do zdaj delo obeh centrov potekalo na ločenih lokacijah in v neustreznih prostorih z zastarelo opremo. Po besedah Kramar Zupanove sta nova centra posledica vizije in ciljev, začrtanih pred štirimi leti, da bi bolnišnica postala primerljiva z najboljšimi primerljivimi bolnišnicami v Sloveniji in v Evropi. Kot pravi, te cilje zdaj uspešno izvajajo. Centra bosta po besedah Kramar Zupanove bistveno izboljšala delo z bolniki in tudi njihovo bivanje. Naložba je stala skoraj osem milijonov evrov, 80 odstotkov denarja je prispevalo ministrstvo za zdravje, 20 odstotkov pa sama bolnišnica. Nova centra sta nad novomeško urgenco, na skupni površini 1600 kvadratnih metrov. Zgrajena sta po najnovejših strokovnih smernicah, imata najsodobnejšo opremo in sta po beseda prve dame novomeške bolnišnice povsem evropsko primerljiva. Vse to bolnišničnemu osebju daje novo dimenzijo dela, nov zagon ter upanje in vero, da v zdravstvu vendarle ni vse tako črno in brezupno. Odprtja sta se med drugim udeležila tudi minister za zdravje Aleš Šabeder in predsednik Državnega zbora Dejan Židan.

Ob koncu oddaje pa smo se ustavili še pri eni veliki zgodbi minulih dni. V nedeljo je bilo v Metliki slovesno ob praznovanju 150-letnice organiziranega gasilstva na slovenskem. Praznik so obeležili na osrednji slovesnosti z gasilskim mimohodom nekaj več kot 3300 udeležencev. Slavnostni govornik je bil predsednik vlade Marjan Šarec. V Metliki so sicer že v nedeljo dopoldne pred osrednjo slovesnostjo pripravili slavnostno akademijo ob 70-letnici Gasilske zveze Slovenije, na kateri sta spregovorila minister za obrambo Karl Erjavec in predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik. Hkrati s tema dvema jubilejema pa gasilci obeležujejo tudi 150-letnico Prostovoljnega gasilskega društva Metlika in 50-letnico Slovenskega gasilskega muzeja dr. Branka Božiča v Metliki. Po podatkih Gasilske zveze Slovenije ta krovna gasilska organizacija združuje več kot 162.000 prostovoljnih gasilcev, ki so organizirani v 1341 društev, povezanih v 120 gasilskih zvez, združenih v 17 gasilskih regij, in približno 700 poklicnih gasilcev, ki delujejo v 13 poklicnih gasilskih enotah.

Več o vsem pa v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec.

Oddaja SKN: 10.09.2019

O donaciji Gimnaziji NM, pridobitvi novomeške bolnišnice in o jubilejih slovenskega gasilstva