FyBh6rMXwAI53tj Svet24.si

Kitajski tigri v vojni v Ukrajini

osumljeni kd Svet24.si

To je moški, ki je bil nasilen na celjski ...

1664482811-dsc00710 Necenzurirano

Miklavčič brez tekmecev do 55-milijonskega posla...

20230605-01244576 Reporter.si

Neokusno: Premier Golob županom svetoval, naj ...

doncic dragic Ekipa24.si

Konec je! Zlati kapetan razblinil vse dvome, teh ...

Nogometna legenda Zlatan Ibrahimović je pri 41 letih končal svojo športno pot, to je po zmagi Milana Odkrito.si

Ko se je poslavljal, je bila ob njem ONA

quintana Ekipa24.si

Zdaj pa res ni več dvoma! Takole so Rogliča ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): Od Šalijeve monografije do težav z vidom

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
23.10.2019 11:30

V današnjo oddajo smo umestili dve temi. Bili smo namreč na predstaviti monografije o Severinu Šaliju in na stojnici v novomeški bolnišnici, ki so jo postavili ob Svetovnem dnevu vida in Mednarodnem dnevu bele palice.

Najprej pa smo se ustavili pri večeru, posvečenem Severinu Šaliju. V Knjižnici Mirana Jarca v Novem mestu so pred dnevi pripravili že 11. Šalijev večer, v njem pa tokrat predstavili monografijo o Severinu Šaliju s podnaslovom »Popotnik, zaljubljen v življenje«. Izčrpna monografija je namreč izšla pod okriljem Kulturnega društva Severin Šali, o njej in delu tega izjemnega dolenjskega poeta, rojenega v Zaliscu pri Dobrniču, pa sta se pogovarjala avtor knjige prof. France Pibernik in njen urednik dr. Marijan Dović. Podrobneje o tem v posnetku oddaje »S Krko naokoli«.

Drugi četrtek v oktobru je bil Svetovni dan vida, 15.oktobra pa še Mednarodni dan bele palice. In v novomeški bolnišnici se zavedajo ozaveščanja javnosti glede skrbi za oči, zato so ta dva dneva obeležili na poseben način. V sodelovanju z Medkrajevnim društvom slepih in slabovidnih Novo mesto so v veznem hodniku ginekološkega oddelka pred dnevi postavili stojnico, na njej pa med drugim predstavili brajevo pisavo na brajevem pisalnem stroju, mimoidoči so s simulacijskimi očali lahko spoznali različne okvare vida, se seznanili z različnimi pripomočki za slepe in slabovidne, načinom uporabe bele palice in tudi z brošuro z naslovom »Ne tako, ampak tako«. V oddaji »S Krko naokoli« smo k mikrofonu povabili predstojnico kirurškega sektorja in okulističnega oddelka Teo Jedlovčnik Štrumbelj, dr.med., spec. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije in dr. Ivano Gardašević Topčić, dr.med., spec.oftalmologije v Splošni bolnišnici Novo mesto.

Podrobneje o vsem pa v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila in uredila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 23.10.2019

O monografiji o Severinu Šaliju in o slepoti in beli palici