Aljoša Bagola , izgorelost Svet24.si

Avtor najbolj prodajane knjige lanskega leta o ...

ratitovec Svet24.si

FOTO: Smučar na Ratitovcu sprožil plaz, ta je ...

java, semeru, vulkan, ognjenik Svet24.si

Izbruh ognjenika usoden za 13 ljudi

marko milosavljevic bobo Reporter.si

Pri medijski hobotnici SDS gre za zavestno ...

FFYh_3dXsAgvQ6p Necenzurirano

Kje je Borut Pahor? Igra se z lego kockami ...

gino-podgornik Njena.si

Kaj se skriva za Ginovo brezskrbno podobo?

tina maze Ekipa24.si

TINA MAZE spet navdušila! Ko ji je njena ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): Od Šalijeve monografije do težav z vidom

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
23.10.2019 11:30

V današnjo oddajo smo umestili dve temi. Bili smo namreč na predstaviti monografije o Severinu Šaliju in na stojnici v novomeški bolnišnici, ki so jo postavili ob Svetovnem dnevu vida in Mednarodnem dnevu bele palice.

Najprej pa smo se ustavili pri večeru, posvečenem Severinu Šaliju. V Knjižnici Mirana Jarca v Novem mestu so pred dnevi pripravili že 11. Šalijev večer, v njem pa tokrat predstavili monografijo o Severinu Šaliju s podnaslovom »Popotnik, zaljubljen v življenje«. Izčrpna monografija je namreč izšla pod okriljem Kulturnega društva Severin Šali, o njej in delu tega izjemnega dolenjskega poeta, rojenega v Zaliscu pri Dobrniču, pa sta se pogovarjala avtor knjige prof. France Pibernik in njen urednik dr. Marijan Dović. Podrobneje o tem v posnetku oddaje »S Krko naokoli«.

Drugi četrtek v oktobru je bil Svetovni dan vida, 15.oktobra pa še Mednarodni dan bele palice. In v novomeški bolnišnici se zavedajo ozaveščanja javnosti glede skrbi za oči, zato so ta dva dneva obeležili na poseben način. V sodelovanju z Medkrajevnim društvom slepih in slabovidnih Novo mesto so v veznem hodniku ginekološkega oddelka pred dnevi postavili stojnico, na njej pa med drugim predstavili brajevo pisavo na brajevem pisalnem stroju, mimoidoči so s simulacijskimi očali lahko spoznali različne okvare vida, se seznanili z različnimi pripomočki za slepe in slabovidne, načinom uporabe bele palice in tudi z brošuro z naslovom »Ne tako, ampak tako«. V oddaji »S Krko naokoli« smo k mikrofonu povabili predstojnico kirurškega sektorja in okulističnega oddelka Teo Jedlovčnik Štrumbelj, dr.med., spec. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije in dr. Ivano Gardašević Topčić, dr.med., spec.oftalmologije v Splošni bolnišnici Novo mesto.

Podrobneje o vsem pa v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila in uredila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 23.10.2019

O monografiji o Severinu Šaliju in o slepoti in beli palici