jernej damjan, niki, taya damjan Dobra karma

Iskrena Jernej in Taya Damjan - tudi o novem ...

1_ilka štuhec Svet24.si

FOTO: Ilka Štuhec navdušila s počitniško ...

UV-moski jajca denar-profimedia-0335034042 Reporter.si

Moška prostitucija: pri prodajalcih teles, ki ...

bojana-beović Svet24.si

Bojana Beović: Stanje je kar kritično. Živimo ...

janez-janša, viktor-orban, aleksandar-vučić Necenzurirano

Vučić, Orban, Janez – vse za biznis danes ...

IMG_20200708_113611_886 Odkrito.si

Omar Naber - Skriva otroka???

Helena Blagne Njena.si

V takšnem razkošju uživa Helena Blagne

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): Od Šalijeve monografije do težav z vidom

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
23.10.2019 11:30

V današnjo oddajo smo umestili dve temi. Bili smo namreč na predstaviti monografije o Severinu Šaliju in na stojnici v novomeški bolnišnici, ki so jo postavili ob Svetovnem dnevu vida in Mednarodnem dnevu bele palice.

Najprej pa smo se ustavili pri večeru, posvečenem Severinu Šaliju. V Knjižnici Mirana Jarca v Novem mestu so pred dnevi pripravili že 11. Šalijev večer, v njem pa tokrat predstavili monografijo o Severinu Šaliju s podnaslovom »Popotnik, zaljubljen v življenje«. Izčrpna monografija je namreč izšla pod okriljem Kulturnega društva Severin Šali, o njej in delu tega izjemnega dolenjskega poeta, rojenega v Zaliscu pri Dobrniču, pa sta se pogovarjala avtor knjige prof. France Pibernik in njen urednik dr. Marijan Dović. Podrobneje o tem v posnetku oddaje »S Krko naokoli«.

Drugi četrtek v oktobru je bil Svetovni dan vida, 15.oktobra pa še Mednarodni dan bele palice. In v novomeški bolnišnici se zavedajo ozaveščanja javnosti glede skrbi za oči, zato so ta dva dneva obeležili na poseben način. V sodelovanju z Medkrajevnim društvom slepih in slabovidnih Novo mesto so v veznem hodniku ginekološkega oddelka pred dnevi postavili stojnico, na njej pa med drugim predstavili brajevo pisavo na brajevem pisalnem stroju, mimoidoči so s simulacijskimi očali lahko spoznali različne okvare vida, se seznanili z različnimi pripomočki za slepe in slabovidne, načinom uporabe bele palice in tudi z brošuro z naslovom »Ne tako, ampak tako«. V oddaji »S Krko naokoli« smo k mikrofonu povabili predstojnico kirurškega sektorja in okulističnega oddelka Teo Jedlovčnik Štrumbelj, dr.med., spec. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije in dr. Ivano Gardašević Topčić, dr.med., spec.oftalmologije v Splošni bolnišnici Novo mesto.

Podrobneje o vsem pa v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila in uredila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 23.10.2019

O monografiji o Severinu Šaliju in o slepoti in beli palici