dubrovnik, plaža Svet24.si

Jadran je kot vrela kaša, ohladitve vam ne bo ...

kolaž Svet24.si

Turistični ponudniki izgubili kompas: za ta ...

nova24tv, sds, janez-janša, boris-tomašič Necenzurirano

Madžari prodali Nova24TV. Razkrivamo, kdo je ...

kdo vam laze1 Reporter.si

Bumerang za Tomašiča: tožilstvo že preiskuje ...

roglic 22 pm Ekipa24.si

Primož Roglič padel! Slovenec je bil žrtev ...

marijana-batinić Njena.si

Ljubezen na vasi: Voditeljica Marijana Batinić se...

ljudski vrt gw Ekipa24.si

Veliki met nakdanjega trenerja Mariborčanov! ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): Od skulpture črne človeške ribice do Lanšpreža

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
20.11.2019 11:30

Današnja oddaja je namenjena dvema različnima temama. Skulpturi črne človeške ribice akademskega kiparja Boštjana Kavčiča in načrtih ureditve območja posestva Lanšprež.

Najprej se bomo ustavili na kmetiji Zupančič v Jelševniku pri Črnomlju, kjer je uradno eno od dveh najdišč črne človeške ribice. Svetovno znani endemit podzemnih voda Dinarskega krasa in podvrsta človeške ribice je bil odkrit približno 300 let po tem, ko so našli bolj znano, belo podvrsto. Leta 1986 pa v tamkajšnjem izviru Dobličice in kasneje tudi v Jelševniku našli to čudovito črno vrsto. In ob 30-letnici odkritja so tam postavili prvi pomnik akademskega kiparja Boštjana Kavčiča, posvečen temu endemitu. Kavčič je svoje delo odlično opravil tudi v drugo, ko je na težak kamnit podstavek postavil povečano črno človeško ribico v bronu.

Po besedah kiparja Kavčiča je izjemno delo opravil tudi livar Borut Kamšek iz vasice Volavlje pri Ljubljani. Tudi njegovo delo bomo spoznali v tokratni oddaji »S Krko naokoli«.

Potem pa smo šli še na posestvo Lanšprež. Župana občin Mirna in Trebnje, Dušan Skerbiš in Alojzij Kastelic ter predsednika Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, Regijske čebelarske zveze Petra Pavla Glavarja in Čebelarskega društva Trebnje Anton Koželj ter direktor Grma Novo mesto – Centra biotehnike in turizma Tone Hrovat so nedavno podpisali pismo o nameri o ureditvi gospostva Lanšprež. Osrednja vsebina bo park medovitih rastlin z osrednjo nacionalno banko medovitih rastlin. Več o posestvu in načrtih za prihodnost, ki bi Lanšprež postavili ne le na svetovni zemljevid čebelarstva, bančništva medovitih rastlin, parkov in turizma, bodo spregovorili vsi podpisniki. Lanšprež že vse od konca druge svetovne vojne, vključno z zadnjim počivališčem Petra Pavla Glavarja, urejajo člani Čebelarskega društva Trebnje. V sodelovanju z Grmom Novo mesto – Centrom biotehnike in turizma, kjer že 133 let skrbijo za razvoj čebelarstva in za čebelarsko izobraževanje na Dolenjskem, so se rodile izjemne ideje. S preureditvijo posestva Lanšprež v tematsko dovršeno in vsebinsko privlačno okolje bi pomembno prispevali k prepoznavnosti območja, okrepili turistični potencial tega dela Slovenije in celotne regije ter prispevali k osveščanju slovenskega naroda na področju čebelarske, kmetijske in izobraževalne dediščine.

Podrobneje o vsem v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 20.11.2019

O skulpturi črne človeške ribice akad.kiparja Boštjana Kavčiča in o Lanšprežu