profimedia-0739909126 Svet24.si

Moldavska predsednica zavrnila Orbanov poljub

profimedia-0308365697 Svet24.si

Hrvati bodo uvažali spermo iz EU

zastoji Necenzurirano

Kje boste jutri? V zastoju na avtocesti #kolumna

logar irgl pl Reporter.si

Janševa platforma sprenevedanja: Anže Logar in ...

benjamin sesko Ekipa24.si

Mora Keka skrbeti!? Ne le Jan Oblak, poškodovan ...

Medtem ko še vedno večina Britancev podpira monarhijo, se vse več ljudi, zlasti mladih, nagiba k rep Odkrito.si

Toliko denarja morajo Britanci dati za kraljevo ...

roglic Ekipa24.si

Zanimivo razkritje! Zdaj je jasno, kaj je Roglič ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): Od stoletnikov, do spominov in pijanih voznikov

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
22.11.2019 11:30

V današnji oddaji bomo govorili o različnih temah. Med najzanimivejšimi sta dva stoletnika, ki sta slavila v Domu starejših občanov v Novem mestu.

Najprej se bomo ustavili v Domu starejših občanov v Novem mestu, na slavju dveh tamkajšnjih stoletnikov. To sta bila Rudi Mraz iz Novega mesta in Štefanija Petan iz Smolenje vasi.

V Semiču so v sklopu prireditve Praznovanje jeseni, ki je posvečena naravi, njenim dobrotam in pridelkom in obogatena z različnimi predavanji in seminarji, eno od srečanj namenili točenju mladega vina oz. Martinovanju. Poudarek je bil na drugačnosti, edinstvenosti in popolnosti. In podelili so tudi diplome in plakete ter razglasili kletarja leta, ki je postala družina Hoznar iz Ručetne vasi.

Nekaj vsebine smo namenili tudi 6. izdaji projekta Hrana ni za tjavendan, ki ga izvajata program Ekošola in podjetje Lidl Slovenija. Namen projekta je otroke, mladostnike, starše in učitelje ozavestiti o količini zavržene hrane ter jim ponuditi orodja za reševanje problematike v njihovem vrtcu, šoli in doma. V tem šolskem letu se je v projekt prijavilo 94 izobraževalnih ustanov, med njimi jih je 17 iz JV Slovenije, med njimi 9 osnovnih šol, dva vrtca in 6 srednjih šol. Grozljiv je podatek, da povprečen Slovenec zavrže kar tretjino hrane, ki jo kupi, od približno 132 tisoč ton hrane, ki jo zavržemo, pa je skoraj 40 odstotkov užitnega dela, ki bi ga lahko z odgovornejšim ravnanjem s hrano, zmanjšali.

V Podzemlju so pred tednom dni začeli nov cikel večernih dogodkov z naslovom Bilo je ..., ki ga pripravljata Toni Gašperič in Ljudska knjižnica Metlika. Avtor Toni Gašperič je spregovoril o letošnjih zanimivih temah. Prva je bila Otroštvo nekoč, ko so se spominjali rabutanja, vragolij na paši, nabiranja vsega, kar se je dalo prodati, predvsem pa odpadnega železa, govorili so o sankanju po metliških cestah in ulicah in o vsem drugem, kar je bilo nekoč del otroštva. Tudi ostale letošnje teme bodo zanimive. Že danes ob 18.uri se bodo tako v Gostišču Veselič spominjali »Viniške republike«.

Današnjo oddajo smo zaključili z vestjo iz črne kronike. Minuli ponedeljek okoli 18.ure je pijan voznik v Puščavi pri Mokronogu povzročil prometno nesrečo in nato nadaljeval vožnjo. Tja sta prišla policista in potem se je zapletlo. Na koncu je mladenič napihal, čaka pa ga tudi kazenska ovadba, saj je med drugim zapeljal v enega od policistov.

Podrobneje o vsem v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 22.11.2019

O stoletnikih, Praznovanju jeseni, projektu "Hrana ni za tjavendan", o Bilo je...