Neca Falk Dobra karma

70 let najbolj znane slovenske rdečelaske

horoskop Svet24.si

Horoskop za soboto, 11. julija

protest ljubljana jansa bobo Reporter.si

Protestniki pred parlamentom so se znesli nad ...

Dom starejših Hrastnik Svet24.si

Nova okužba v domovih za starejše, do ...

janez-janša, viktor-orban, aleksandar-vučić Necenzurirano

Vučić, Orban, Janez – vse za biznis danes ...

jelena karleuša Odkrito.si

Znan IQ Jelene Karleuše

plestenjak 5 Njena.si

Božanski užitki Modrijana Blaža

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): Ozara Novo mesto se predstavi….

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
05.06.2020 11:30

V oddaji »S Krko naokoli« smo tokrat podrobneje govorili o nevladni organizaciji Ozara Novo mesto. Gostja v studiu je bila Zlata Dragan, univerzitetna diplomirana socialna delavka, ki vodi Mrežo pisarn za informiranje in svetovanje.

Čeprav je pri nas uradno konec epidemije, to še ne pomeni, da smo zaživeli povsem normalno. Novi koronavirus in z epidemijo povezani ukrepi so na številnih področjih življenja še povečali stisko ljudi, v takšnih kriznih razmerah pa se nanje običajno prve odzovejo prav nevladne organizacije, od Rdečega križa do vrste drugih, ki dobro poznajo svoje lokalne terene in ljudi, ki njihovo pomoč potrebujejo. Ne jutri ali čez dva meseca, ko kakšen nov ukrep sprejme politika, ampak takoj.

In tudi letošnjo pomlad so tovrstne organizacije odigrale izjemno vlogo, čeprav so morale med karanteno zapreti svoja vrata. Na območju JV Slovenije imamo tako kar 1800 nevladnih organizacij. Delujejo na področjih od okolja do športa in od kulture do dobrodelnosti, vanje pa je vključenih na tisoče in tisoče ljudi.

Nekatera društva poskrbijo za bolj pestro dogajanje v svojem lokalnem okolju in širše, spet druga nudijo nepogrešljivo pomoč občanom, ki je ne dobijo v okviru javnega sistema, vsaj ne v zadostni meri. Tako enim kot drugim nevladnikom ob strani stoji Regijski NVO center s sedežem v Novem mestu, ki ga financirata Ministrstvo za javno upravo in Mestna občina Novo mesto.

Na njihovo pobudo smo tokrat v studiu gostili Zlato Dragan iz novomeške enote Ozara - nacionalnega združenja za kakovost življenja. Gre za vseslovensko humanitarno organizacijo, ki deluje v javnem interesu na področju socialnega in zdravstvenega varstva. Draganova je univerzitetna diplomirana socialna delavka in vodi Mrežo pisarn za informiranje in svetovanje.

Kako deluje mreža in komu pomaga Ozara – torej kdo so uporabniki in kdo strokovnjaki, ki so jim v pomoč, na kakšen način delujejo, kakšne težave razkriva ta koronakriza – to so bila vprašanja, na katera smo iskali odgovore.

Podrobneje o vsem pa v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila in uredila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 05.06.2020

Ozara Novo mesto