mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): Pred, med in popraznično dogajanje

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
07.01.2019 14:17

V današnjo oddajo »S Krko naokoli« smo uvrstili več različnih vsebin, saj smo bili na kar nekaj dogodkih, ki so tako ali drugače zaznamovali praznične dni.

Med drugim smo se ob koncu lanskega leta ustavili v avli Centra za izobraževanje in kulturo v Trebnjem, kjer so predstavili nove spominke, ki so jih ustvarili rokodelci iz občin Dolenjske Toplice, Ivančna Gorica, Žužemberk in Trebnje ter poseben, skupni izdelek, ki združuje vse štiri občine in rokodelska znanja v njih – igro spomin. Gre za projekt v sklopu Lokalne akcijske skupine STIK, ki je ena od enajstih, vključenih v vseslovenski projekt Zgodbe rok in krajev in povezuje več kot 350 rokodelcev.

Bili smo tudi v Dolnjem Suhorju pri Metliki na slovesnosti v spomin na odhod XIV. divizije na Štajersko. Tomšičeva, Šercerjeva in Bračičeva brigada v sestavi XIV. Divizije Borisa Kidriča so namreč 6. januarja pred 75 leti krenile na zgodovinski, dobrih 300 kilometrov dolg pohod preko Hrvaške na Štajersko.

Vstop v leto 2019 je na poseben način obeležil tudi novomeški likovni ustvarjalec Nejc Smodiš. V Galeriji Simulaker je zadnje dni lanskega leta ob 10-letnici izida njegovega prvega stenskega koledarja pripravil enodnevno razstavo takratnih slik njegovega stenskega prvenca in tudi letošnjega koledarja Darksigns. Upodobil je horoskopska znamenja v digitalni tehniki risanja. Koledar Nejca Smodiša Darksigns 2019 je zaenkrat možno dobiti le pri Nejcu osebno.

Planinsko društvo Krka Novo mesto je letos pripravilo že 27. zimski vzpon na Trdinov vrh. Tudi tam smo bili, tako kot na Mačkovem pohodu na Mirno goro, še prej pa smo obiskali tudi tradicionalne novoletne skoke v Krko v Soteski. Gotovo že veste, kdo je bila peščica pogumnežev, ki se je prvi dan letošnjega leta zagnala v okoli sedem stopinj mrzlo reko Krko. Niti ozračje ni bilo kaj dosti temperaturno prijaznejše.

O vsem tem v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec.

Oddaja SKN: 07.01.2019

Oddaja "S Krko naokoli"