vrtec, tommaso, avto Svet24.si

Na dvorišču vrtca avto do smrti zbil 4-letnika

Kavni aparat Svet24.si

Zaradi predrage kave poklical policijo, ta pa je ...

plinski-t Necenzurirano

Prazne obljube Hrvaške: Slovenija ostala brez ...

rtv slovenija bobo Reporter.si

Levica je leta »harala« po RTV, zdaj pa se je ...

kelsey wingert Ekipa24.si

Grozljivo! Novinarko 'pokosila' žogica, ki je ...

fred-astaire Odkrito.si

Tako življenje je imel, preden je postal ...

doncic pm Ekipa24.si

Šok: Dončić ima zdravstvene težave, zadnjo ...

S Krko naokoli

SKN (avdio): Pristopili k reševanju romske problematike

Piše: V.M.

Čas objave:
02.12.2020 11:30

Vlada RS je pristopila k reševanju romske problematika, na katero so opozarjali župani enajstih dolenjskih in belokranjskih občin

Potem ko je kar enajst dolenjskih in belokranjskih županov zaradi težav z nasilništvom in kriminalom dela romske skupnosti letos v začetku junija pisalo premierju Janezu Janši, se je ta 18. junija z njimi sestal. Na sestanku, ki se ga je poleg kočevskega in novomeškega župana udeležil tudi župan občine Črnomelj Andrej Kavšek, so župani predlagali tudi nekaj sistemskih rešitev, ki bi na dolgi rok pomagale k boljši ureditvi romske problematike v jugovzhodni Sloveniji, te pa se ne nanašajo samo na delo policije, temveč tudi na kaznovalno politiko, izplačevanje socialnih transferjev, šolanje otrok in drugo.

Vlada je v juliju izdala odlok o ustanovitvi delovne skupine za obravnavo romske problematike, za predsednika pa imenovala državnega sekretarja na notranjem ministrstvu dr. Antona Olaja, za njegovega namestnika pa je imenovala direktorja urada za narodnosti Stanka Baluha. K sodelovanju pa so za zastopanje interesov samoupravnih lokalnih skupnosti povabili občine Novo mesto, Kočevje, Črnomelj in Ribnica, ki jih bodo zastopali župani. V delovni skupini bo v skladu z zakonom o romski skupnosti tudi Svet romske skupnosti Republike Slovenije s predvidenimi štirimi člani. Po ponedeljkovem sestanku v Novem mestu je predsednik delovne skupine za obravnavo romske problematike in državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve dr. Anton Olaj povedal, da bo delovna skupina sredi decembra predstavila predloge sistemskih ukrepov. Ob tem je napovedal ukrepe v okviru že veljavne zakonodaje in ukrepe, za katere jo bo treba še dopolniti.

Kaj je povedal dr. Anton Olaj pa boste slišali v oddaji S Krko naokoli, ki jo je pripravila Vanja Movrin. 

S Krko naokoli 02122020