Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): Regijski akademski ustvarjalci si želijo svoj prostor

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
26.10.2018 13:30

V tokratni oddajo »S Krko naokoli« smo gostili člane Društva likovnih umetnikov Dolenjske in Bele krajine, ki so aktivni že 11 let, pa še vedno nimajo svojih prostorov z ateljejem, galerijo in podobnim za uspešno delovanje.

Še ne polno leto je predsednik društva znani hrvaški likovnik, grafik in kipar Hamo Čavrk, ki je z delom in življenjem razpet med Novim mestom in Zagrebom. Sicer društvo združuje 30 ustvarjalcev, ki so prepoznani po številnih sodelovanjih na samostojnih in skupinskih razstavah, pa tudi po mednarodnem sodelovanju. A v domačem okolju si želijo večjo prepoznavnost in aktivnejšo vlogo pri oblikovanju napredka na področju tovrstne kulture.

Društvo likovnih umetnikov Dolenjske (DLUD) je strokovno združenje akademskih umetnikov, ki živijo in delajo na Dolenjskem in Beli krajini. Poleg združevanja umetniškega znanja in izkušenj na visoki ravni je osnovni namen društva strokovno pomagati lokalni skupnosti, lokalnemu vodstvu, prebivalstvu in širše. Poslanstvo društva je uveljavljanje strokovnega vidika dela in ozaveščanje ter dvig kulturno umetniške ravni članstva in skupnosti.

Poleg klasičnih oblik slikarstva, kiparstva in instalacij zajema področje delovanja tudi moderne in virtualno-elektronske oblike ustvarjanja in proučevanja. Eno izmed osnovnih področij delovanja je tudi galerijska dejavnost.

Društvo likovnih umetnikov Dolenjske in Bele krajine obstaja 11 let. V tem sorazmerno kratkem času je s svojim delovanjem zaznamovalo in vzpodbudilo razmišljanje o likovni in vizualni ustvarjalnosti ne samo na Dolenjskem, temveč tudi na nivoju celotne Slovenije. Posamezni člani pa so s svojim ustvarjanjem in delovanjem postavili novomeško in dolenjsko likovno sceno na zemljevid Evrope. Vsi člani društva so uveljavljeni umetniki na področju svojega ustvarjanja. S takim delovanjem prikazujejo in s tem vzpodbujajo mlade k novim raziskavam vizualnih umetnosti, spremljajo vse svetovne trende in jih prenašajo v svoje delovanje.

Trenutno je v društvu trideset članov, od katerih je večina zelo aktivna v svojem ustvarjalnem delu in v javnih nastopih (v muzejih, galerijah, zunanjih javnih prostorih, različnih natečajih itn.). Za svoje delo in javno udejstvovanje so prejeli številna priznanja in nagrade. V obdobju enajstih let niso uspeli pridobiti svojih prostorov, zato so se morali, glede sedeža društva in galerijske dejavnosti, znajti na različne načine. Sredstva, ki jih dobivajo za razstave, nikoli ne zadoščajo za pokrivanje stroškov, zato so prisiljeni iskati sponzorje, kar pa danes ni lahko. Velik del prispevajo sami umetniki iz svojega skromnega prihodka in s svojim volonterskim delom. Vse to zato, da bi doprinesli k boljšemu kulturnemu življenju regije in Novega mesta.

Društvo je prepoznano po mednarodnih razstavah, ki potekajo pod naslovom „Identitete“ in „Etike/te“, ki so ustvarile pogoje za bienalno delovanje društva in članstva na področju kulture v regiji in tudi v državi. Prestopili so meje in pripeljali kakovostne tuje umetnike in njihova dela. Zaradi navedenega želijo ustvariti pomembno bienalno razstavo, ki bi utrla pot predvsem mladim umetnikom. Le ti bi s svojim ustvarjanjem obogatili Novo mesto in mu v prihodnosti zagotovili tudi mesto na likovni sceni Evrope. Vsled tega je ena izmed njihovih prioritetnih nalog delo z mladimi od šolanja do različnih delavnic. Cilj je ozaveščanje in predvsem razvoj miselnosti o likovni in vizualni kulturi ter ustvarjanje pogojev za delo novih likovnih ustvarjalcev.

Dolenjska in Novo mesto imata svoje umetniške korenine v velikih imenih kot so Jakac, Lamut in številni pesniki, knjževniki ter glasbeniki. Zato so člani DLUD prepričani, da bo s pomočjo njihovega delovanja ustvarjen nov naraščaj kulturnih ustvarjalcev, ki se bodo s časom pojavili v tem okolju in bodo imeli interes, da ostanejo in ustvarjajo v tem okolju z mislijo, da tudi svet lahko vstopi vanj - na Dolenjsko in v Novo mesto.

Trenutno je sedež društva v Novem mestu. Imajo pogodbo s KC Janez Trdina, ki je društvu odstopil razstavni prostor za galerijsko dejavnost v mali dvorani KC. Tako lahko vsaj delno izvedejo načrtovane programe in aktivnosti. Upajo, da bo to sodelovanje omogočeno tudi v prihodnje. Zavedajo se, da MO NM prispeva znatna sredstva za kulturo in s tem pomaga društvom in posameznikom pri razvoju njihove ustvarjalnosti in upajo, da bodo tudi člani DLUD del takšnega sodelovanja.

Cilj društva je, da se povežejo z vsemi institucijami in šolami na Dolenjskem ter se združijo v skupnih umetniških akcijah v sodelovanju s šolami in muzeji. Za normalno delo in ustvarjanje svojih ambicij in načrtov pa – kot pravijo v društvu - potrebujejo prostor, kjer bi imeli stalen sedež društva, galerijo in depo ter prostor za shranjevanje materialov oz. Arhiv. S takimi aktivnostmi, galerijo in načinom dela predvsem na področju izmenjave umetnikov iz drugih regij, mest in držav, lahko postanejo trdno jedro bodoči kulturni uspešnosti in ustvarjanju novih kulturnih dobrin.

O tem in še o čem pa v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec.

Oddaja SKN, O Društvu likovnih umetnikov Dolenjske (26.10.2018)