janez janša Svet24.si

Janša naredil analizo in napovedal prihodnost

frida Svet24.si

Groza v Slovenj Gradcu: "Mucko je ustrelil in ...

matej tonin, janez janša Necenzurirano

Od Kučanovega sina do "najboljše vlade"

predsedniske volitve pirc musar logar pl Reporter.si

To je najverjetnejši scenarij za Anžeta Logarja:...

argentinska navijačica Ekipa24.si

V navalu navdušenja je argentinska navijačica ...

sanjski-moški Njena.si

Klepet z Evo Luno: Ljudje nočejo sprejeti resnice

ceferin Ekipa24.si

Aleksander Čeferin spet udaril z vso silo: Kdo so...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): Škoda na sevniškem in potep po Arheološki poti Cvinger

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
09.09.2020 11:30

Tokrat smo spregovorili o dveh temah. Kmetijska ministrica je obiskala občino Sevnica in si ogledala škodo po nedavnem neurju, zatem pa smo se pridružili še pohodnikom na Arheološki poti Cvinger v Dolenjskih Toplicah.

Današnjo oddajo »S Krko naokoli« smo začeli v Sevnici, kjer si je posledice nedavnega neurja ogledala tudi ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec. Škoda, ki jo je silovito neurje z močnim vetrom in točo konec avgusta povzročilo v zahodnih predelih Občine Sevnica, bo dosegla blizu štiri milijone evrov, ocenjuje sevniški župan Srečko Ocvirk.

V Dolenjskih Toplicah pa so minuli vikend pripravili voden ogled prenovljene Arheološke poti Cvinger. Med okoli 120-timi pohodniki je bila tudi naša ekipa. Pot je speljana po gozdnih stezah in opremljena z informacijskimi tablami na izhodiščih in na Gradišču. Med potjo je treba premagati tudi višinsko razliko 60 m. Predstavili smo samo pot, ki je pomemben turističen produkt, pa tudi raziskave na tem območju in Cvingersko jamo, ki so jo arheologi spoznali s pomočjo novomeških jamarjev.

Na Zavodu za varstvo kulturne dediščine v Novem mestu so se v 80-tih letih 20.stoletja začeli ukvarjali z načinom varovanja arheoloških najdišč, saj o teh prazgodovinskih najdiščih ni bilo kaj dosti znanega. Raziskav so se lotili v letih od 1986 do 1991. kakšne so bile ugotovitve teh raziskav in kaj so našli pa v tokratnem radijskem potepu, ki sem ga pripravila in uredila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 09.09.2020

Obisk ministrice po neurju v Sevnici in predstavitev Arheološke poti Cvinger