duša Dobra karma

Očetu sta se hčerki vrnili leto dni po njuni ...

Samantha Katie James Svet24.si

Miselne akrobacije neke misice izzvale šok, ...

cerar pocivalsek-smc Reporter.si

Sanjske ponudbe za osem odpisanih: razkrivamo, ...

čelik7 Svet24.si

Pavle Čelik: »Državljani se zavedajo svojih ...

kuzma, korona-virus, meja, mejni-prehod Necenzurirano

Ko te izsiljuje Dunaj, se ti stoži po Bruslju

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

branko cvek Njena.si

Ljubezen po domače: Branka osvojila vztrajna ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): Utrip z novomeške tržnice in o pticah čebelarjih

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
19.05.2020 11:30

V oddaji »S Krko naokoli« smo tokrat predstavili utrip s prve novomeške tržnice, ki bo odslej vsako soboto v novomeškem mestnem jedru. Spregovorili smo še o čebelarjih in o nekaterih drugih lokalnih zgodbah.

Uvodoma smo se ustavili v Višnji Gori, kjer v teh dneh končujejo prvi del ureditve mestnega jedra. Po predhodnih arheoloških raziskavah gre na spodnjem delu centra h koncu tudi tlakovanje platoja, na katerem je obnovljen grb starodavnega mesta Višnje Gore. Pripravljen je tudi temelj za vnovično postavitev Valvasorjevega vodnjaka, ki je bil pred začetkom del premeščen v restavriranje.

Na nedavni majski dopisni seji je krški občinski svet na predlog komisije za priznanja potrdili prejemnike letošnjih občinskih priznanj. Kdo so nagrajenci, v oddaji »S Krko naokoli«.

Beseda je tekla tudi o najbolj pisanih pticah pri nas. Iz prezimovanja se je konec aprila vrnil čebelar ali legat, ki ga že od leta 1985 spremljajo v najstarejši kontinuirani gnezdilni koloniji - v peskokopu Župjek pri Bizeljskem. Danes ga bomo predstavili nekoliko podrobneje.

Osrednja današnja zgodba pa je Novomeška tržnica, ki je v soboto zaživela na Glavnem trgu. In tako bo odslej vsako soboto od 9. do 13. ure, če le ne bo deževalo. O vtisih smo vprašali novomeškega župana, obiskovalce in ponudnike. In da bo ob večjem nakupu na tržnici tudi starejšim lažje odnesti kupljeno do parkiranega vozila, bo predvidoma čez teden dni zaživela še ena novost. V novomeško mestno jedro prihaja električni mini bus, po zgledu ljubljanskega kavalirčka. V Novem mestu smo ga poimenovali »Leon«. Vozil bo na poti med obema glavnima novomeškima mostovoma – torej Kandijskim in Šmihelskim, v pomoč pa bo kupcem v novomeškem mestnem jedru od Glavnega do Novega trga. Svoje vozilo boste parkirali na enem od parkirišč na obrobju mestnega jedra, poklicali mobilno številko kavalirja Leona in minibus bo prišel po vas na izhodiščno točko. Gre za 6-sedežni minibus, katerega uporaba bo brezplačna, bo pa zaradi korone še veljala omejitev števila potnikov, zato bo sprva deloval bolj na osebnem odnosu.

Podrobneje o vsem pa v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec. 

Oddaja "S Krko naokoli", 19.05.2020

Novomeška tržnica, o ptici čebelar, nagrajenci Občine Krško