Manca Špik Dobra karma

Manca Špik s hčerko preseljena na povsem ...

Vesna Šošterič (2) Svet24.si

Razvpita resničnostna zvezdnica išče moškega

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

Dejan Židan in Tanja Fajon Svet24.si

Židan ob odstopu: "Prišel je čas, da slovensko ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Razkrivamo poti provizij za TEŠ6

Soraja 2 Odkrito.si

Torbica za 3.000 evrov in še kaj!

Mijo Matić Njena.si

Takole po karanteni uživa sanjski Mijo

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): V Novo mesto prihaja »Praznik situl«

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
26.06.2019 13:30

V studiu Radia Krka smo tokrat v oddaji »S Krko naokoli« govorili o bližajočem se novomeškem festivalu »Praznik situl«. Ta bo v soboto na prenovljenem Glavnem trgu.

Pod okriljem Dolenjskega muzeja in v sodelovanju z Zavodom Svitar in ob podpori Mestne občine Novo mesto bo v soboto med 17. in 24.uro predstavljeno železnodobno življenje in takratna kulinarika, osrednji dogodek festivala pa bo tokrat odhod trgovske karavane iz knežjega mesta, ki bo zamenjala železovo rudo za sol. Na situli iz Kandije v Novem mestu so upodobljeni konji, natovorjeni z mehovi, v katerih so prenašali tekočino in razsuto blago, kot so olje, vino in sol.

O delavnicah, kulinariki, glasbi in ostalem dogajanju je spregovorila direktorica Dolenjskega muzeja Novo mesto Jasna Dokl Osolnik.

Festival železnodobnega življenja in kulinarike bosta dopolnjevala bogata novomeška kulturna dediščina in izjemna arheološka preteklost, zatem pa bo slavje že tradicionalno z glasbeno skupino Beer Belly. Gre za kranjsko zasedbo, ki je novomeškemu občinstvu preteklih tovrstnih festivalov že poznano, saj igrajo glasbo, ki je primerna tistemu času. Na odru pa se bodo tokrat predstavili tudi Mestni piskači – domača glasbena zasedba, ki je nastala v sodelovanju z mestnim muzejem.

Pozno zvečer bo sledil še voden potep po situlskih spomenikih, ko si bodo obiskovalci Dolenjskega muzeja lahko ogledali še stalno arheološko razstavo.

Povejmo še, da je celoten program Praznika situl na voljo brez vstopnine. Upajmo na lepo vreme, saj v nasprotnem Praznika situl ne bo, je še povedala Dokl-Osolnikova za oddajo »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli" o Prazniku situl: 26.06.2019

O Prazniku situl v Novem mestu