Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): V ospredju so donatorji in prostovoljci

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
07.04.2020 11:30

V današnji oddaji obširneje objavljamo informacije iz naše regije. Tudi o tem, da številne prostovoljke šivajo obrazne maske, podjetja pa donirajo najnujnejšo zaščitno opremo občinam.

Uvodoma smo se ustavili v občini Brežice. Z zaprtjem državne meje se v tej občini zavedajo težav, s katerimi se srečujejo kmetje, ki imajo kmetijska zemljišča na Hrvaškem, od kar je državna meja zaradi ukrepov preprečevanja širjenja epidemije, zaprta. Kako so to rešili, poročamo v današnji oddaji.

V novomeški Adrii Mobil, kjer so zaradi zagotavljanja varnosti in zdravja zaposlenih ob izbruhu epidemije novega koronavirusa 18. marca začasno zaustavili proizvodnjo, so jo danes vnovič zagnali. Kako so se organizirali, prisluhnite v naši oddaji.

Območno združenje Rdečega križa Sevnica pa je danes pripravilo sicer dvodnevno krvodajalsko akcijo. V sevniškem športnem domu je prvi del stekel danes, drugi bo še jutri. Za darovanje krvi se predhodno dogovorite na številki 051 389 270 ali 051 671 147.

Humanitarno poslanstvo, ki ga opravlja Rdeči križ, je v takšnih kriznih časih še posebej pomembno. Območno združenje Rdečega križa Novo mesto na lokalni ravni sodeluje z novomeško izpostavo republiškega urada za zašito in reševanje, z Mestno občino Novo mesto in z ostalimi sedmimi občinami, ki jih pokrivajo s svojim delovanjem. Komu vse so pomagali in na kakšen način, prisluhnite prispevku v oddaji »S Krko naokoli«.

Farmacevtska družba Krka je republiškemu Zavodu za blagovne rezerve in Upravi za zaščito in reševanje donirala 15 ton razkužila Ecocid S v vrednosti 220.000 evrov. Gre za biocidni izdelek, ki je plod Krkinega znanja in razvoja. Sicer pa ves čas pandemije v Krki skrbijo za pravočasno dobavo Krkinih zdravil na domačem in tujih trgih.

Štab Civilne zaščite Občine Šentjernej, je prejšnji konec tedna določil model oziroma način delitve zaščitnih mask, ki jih že šivajo šivilje prostovoljke, ki so se javile na poziv objavljen s strani Občine Šentjernej. Zaščitne maske za večkratno uporabo bodo najprej razdeljene med ranljive skupine in med delavce posameznih dejavnosti, ki so v vsakodnevnem stiku z ljudmi. Sicer pa številne prostovoljke maske šivajo tudi po drugih občinah, med drugim v Šentrupertu in Ribnici.

Civilna Zaščita Občine Kočevje je za večjo informiranost občanov o ključnih ukrepih pripravila plakat, ki je že na nekaterih plakatnih mestih in oglasnih deskah. Še vedno se namreč pojavlja veliko dvoma in dezinformacij. So pa na svoji Facebook strani objavili tudi poziv k donaciji računalniške opreme za izvajanje pouka na daljavo. Potrebujejo vsaj 6 računalnikov, po možnosti z modemom.

Na pobudo Štaba civilne zaščite Mestne občine Novo mesto so zagotovili zaščitne maske za prostovoljna gasilska društva, s katerimi jim bodo v času epidemije omogočili ustrezno zaščito za primere intervencij in njihova prizadevanja za zašito najranljivejših skupin. Maske lahko prostovoljna gasilska društva zdaj prevzamejo na Gasilsko-reševalnem centru Novo mesto, po predhodnem dogovoru z direktorojem-poveljnikom Gregorjem Blažičem na številki 041 517 513.

Več o vseh omenjenih temah v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila Renata Mikec. 

Oddaja "S Krko naokoli", 07.04.2020

O donatorjih, prostovoljcih, gospodarstvu