reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): Z razstave »Mamut po mamutu«

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
16.10.2020 11:30

Tokrat smo v središče radijskih potepov postavili gostujočo razstavo, ki si jo te dni lahko ogledate v Dolenjskem muzeju, »Mamut po mamutu«.

Gre za razstavo, ki jo je pripravil Medobčinski muzej Kamnik, več o njej pa je v oddaji spregovorila avtorica razstave Janja Železnikar. Razstava razkriva vrsto zanimivosti, obogatena pa je tudi z zasebnima zbirkama, ki sta jo mamutu posvetila France Stare in Tomaž Hiti, pa tudi razloge za mamutovo izumrtje. V Dolenjskem muzeju v Novem mestu je na ogled do 31. maja prihodnje leto.

Črnomaljski razvojno informacijski center in partnerji so v okviru marca lani začetega projekta ohranjanja in izboljšanja podeželskega življenja »Prebujeno Dobliče« zagotovili urejene površine za skupne namene in za vaške potrebe. Podrobneje o projektu v tokratnem radijskem potepu.

Bili pa smo tudi v Škocjanu, kjer je tamkajšnja osnovna šola Frana Metelka pripravila kulturni dan, posvečen rojaku, po katerem se šola imenuje. Tudi sicer je letošnje leto na šoli Metelkovo leto. Po besedah vodje Metelkovega leta, sicer knjižničarke in šolske profesorice slovenskega jezika Marinke Cerinšek, so učenci na kulturnem dnevu tako spoznavali kulturno dediščino domačega kraja. Delo v sklopu kulturnega dne so na šoli organizirali v 19-tih delavnicah, povezanih z Metelkom, s takratnim in tudi zdajšnjim časom. Ob njem pa so se spomnili tudi Franceta Prešerna, saj sta moža živela in ustvarjala v istem času in bila tudi na svojstven način povezana.

Več o vsem pa v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila in uredila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 16.10.2020

O razstavi "Mamut po mamutu", projektu "Prebujeno Dobliče" in o Metelkovem letu na škocjanski osnovni šoli