Danijel Bešič Loredan Svet24.si

Danijel Bešič Loredan: "Tega si ne bi nikoli ...

balkon Svet24.si

Mlada družina iz okolice Celja bi zaradi napake ...

sds Necenzurirano

To so financerji SDS iz državnega gospodarstva

caks tonin Reporter.si

Bleferji Domovine: epidemija tretjerazrednih ...

arlington police Ekipa24.si

Policija brez milosti do Luke Dončića! Poglejte,...

sofia-zhukova Odkrito.si

Sofija - kanibalka, razparaška babica ...

luka doncic Ekipa24.si

Srbi so Luki Dončiću pripisali, da igra kot ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): Z razstave »Mamut po mamutu«

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
16.10.2020 11:30

Tokrat smo v središče radijskih potepov postavili gostujočo razstavo, ki si jo te dni lahko ogledate v Dolenjskem muzeju, »Mamut po mamutu«.

Gre za razstavo, ki jo je pripravil Medobčinski muzej Kamnik, več o njej pa je v oddaji spregovorila avtorica razstave Janja Železnikar. Razstava razkriva vrsto zanimivosti, obogatena pa je tudi z zasebnima zbirkama, ki sta jo mamutu posvetila France Stare in Tomaž Hiti, pa tudi razloge za mamutovo izumrtje. V Dolenjskem muzeju v Novem mestu je na ogled do 31. maja prihodnje leto.

Črnomaljski razvojno informacijski center in partnerji so v okviru marca lani začetega projekta ohranjanja in izboljšanja podeželskega življenja »Prebujeno Dobliče« zagotovili urejene površine za skupne namene in za vaške potrebe. Podrobneje o projektu v tokratnem radijskem potepu.

Bili pa smo tudi v Škocjanu, kjer je tamkajšnja osnovna šola Frana Metelka pripravila kulturni dan, posvečen rojaku, po katerem se šola imenuje. Tudi sicer je letošnje leto na šoli Metelkovo leto. Po besedah vodje Metelkovega leta, sicer knjižničarke in šolske profesorice slovenskega jezika Marinke Cerinšek, so učenci na kulturnem dnevu tako spoznavali kulturno dediščino domačega kraja. Delo v sklopu kulturnega dne so na šoli organizirali v 19-tih delavnicah, povezanih z Metelkom, s takratnim in tudi zdajšnjim časom. Ob njem pa so se spomnili tudi Franceta Prešerna, saj sta moža živela in ustvarjala v istem času in bila tudi na svojstven način povezana.

Več o vsem pa v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila in uredila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 16.10.2020

O razstavi "Mamut po mamutu", projektu "Prebujeno Dobliče" in o Metelkovem letu na škocjanski osnovni šoli