Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (avdio): Z razstave Mateje Benec, o naložbah in priložnostih

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
29.01.2020 11:30

V tokratni oddaji smo se ustavili v Semiču na razstavi Mateje Benec, sicer pa smo predstavili še nekaj informacij glede naložb v posavskih občinah in glede priložnosti.

V Kulturnem centru Semič je na ogled slikarska razstava Mateje Benec. Ljubiteljica slikanja je imela svojo prvo samostojno razstavo v Medvodah, kjer se je javnosti predstavila pred približno letom dni, zdaj pa je na vrsti belokranjska publika. Benčeva je sicer velika ljubiteljica narave, umetnosti in estetike. V slike rada vključuje akrilne mase, drobne kamenčke in pesek ali kroglice iz umetne mase, zato so njene poslikave drugačne in izvirne.

V Občini Krško, ki bo za občinske naložbe letos namenila nekaj več kot 17 milijonov evrov, bodo v prvi polovici leta začeli gradnjo prizidka Valvasorjeve knjižnice in s tem prenovo te osrednje občinske knjižnice. Gre za več milijonski zalogaj.

V Kostanjevici na Krki pa sta se občina in krajevna župnija dogovorili o odkupu nekdanjega ministerialnega dvorca v starem mestnem jedru. V njegovih prostorih naj bi med drugim svoje prostore dobil tudi mestni medgeneracijski center. Pri prenovi računajo predvsem na evropsko in drugo denarno razpisno podporo, saj gre za zaščiteni kulturni spomenik iz 15.stoletja, ki je v zelo slabem stanju. Nekaj prostorov bodo uredili še za godbenike in različne društvene dejavnosti.

V Občini Brežice, kjer so za občinske naložbe lani odšteli skoraj osem milijonov evrov, pa naj bi po predlogu proračuna, o katerem bodo brežiški svetniki odločali februarja, zanje letos namenili približno 15 milijonov evrov. Med glavnimi naložbami bodo širitve Obrtne cone Dobova za približno 10 hektarov ter prostorov Zdravstvenega doma Brežice in tamkajšnje lekarne, čaka pa jih tudi še vrsta drugih manjših in prav tako pomembnih naložb.

Med tem se je Mestna občina Novo mesto odločila pomagati mladim posameznikom in družinam, ki prvič rešujejo stanovanjsko problematiko. S tem namenom je objavila javni poziv za subvencioniranje rekonstrukcije in gradnje novih stanovanj mladim investitorjem na območju Novega mesta, s čimer nadaljujejo s podporo tej generaciji mladih do 35. leta starosti. Občina bo upravičencem sofinancirala rekonstrukcijo in gradnjo stanovanj v višini 1.000 evrov na enoto, v primeru mlade družine pa subvencijo povečala na največ 1.500 evrov.

V sklopu sejma Informativa na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, je bila prejšnji konec tedna Olimpijada poklicev Sloveniaskills. Gre za tekmovanje v različnih poklicih in služi kot predizbor za Olimpijado poklicev Euroskills. Na predizboru so mladi dijaki, študenti in že zaposleni, tekmovali v posameznih poklicnih panogah, zmagovalec v posamezni poklicni panogi pa bo zastopal našo državo na sedmem bienalnem Euroskillsu, ki ga bo sredi septembra letos gostil avstrijski Gradec. Šolski center Novo mesto, Srednjo gradbeno, lesarsko in vzgojiteljsko šolo, sta v panogi lesarstvo zastopala dva dijaka. Dijak 3. letnika lesarskega tehnika Tilen Verderber in njegov sošolec Gregor Šterk, ki je tekmoval v panogi pohištveni mizar.

Na Fakulteti za informacijske študije v Novem mestu pa bo v petek Tekmovanje iz znanja programiranja in spletnih tehnologij za dijake srednjih šol. Bližata pa se tudi informativna dneva -prvi bo v petek, 14., drugi pa v soboto, 15. februarja, v prostorih Fakultete za informacijske študije na Ljubljanski cesti 31/a v Novem mestu.

Več o vsem naštetem pa v oddaji »S Krko naokoli«, ki jo je pripravila in uredila Renata Mikec.

Oddaja "S Krko naokoli", 29.01.2020

Z razstave Mateje Benec, knjižnica Krško, Kostanjevica, Brežice, MO Novo mesto, FIŠ