požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

renato-stražar Njena.si

Pred koncem serije Skrito v raju vas čaka še ena...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

S Krko naokoli

SKN (avdio): Zadnja oddaja v letu je nekaj posebnega

Piše: V.M.

Čas objave:
31.12.2020 10:55

Danes se bomo poslovili od Marije Jerele in se pozabavali z novoletnimi simboli za srečo ter obiskali drive in dedka Mraza.

Konec decembra se je poslovila draga novomeška občanka Marija Jerele, s katero so Novomeščani novembra 2018 v atriju Knjižnice Mirana Jarca praznovali njen 75. rojstni dan in več kot 40 let njenih uspešnih glasbenih nastopov. Leta 2019 je na slavnostni akademiji ob občinskem prazniku prejela nagrado Mestne občine Novo mesto za dolgoletna prizadevanja in uspehe na področju ljubiteljske glasbene dejavnosti in prostovoljstva ter za pomemben prispevek k ohranjanju ljudske pesmi. 
Novoletni čas zaznamuje uporaba različnih simbolov za srečo. Mušnice, pikapolonice, škrati, štiriperesne deteljice, zvonovi, sveče, podkve, dimnikarčki, prašički in slončki so nepogrešljivi motivi. Če jih podarimo kot amulete, na primer v obliki obeskov, so apotropejski, kar pomeni, da odvračajo zlo, bolezni in nesreče.
Zveza prijateljev mladine Krško je v sodelovanju z društvi prijateljev mladine, vrtci ter Občino Krško, ki je zagotovila darila, tudi letos pripravila in izvedla decembrsko obdaritev otrok v občini Krško. Tako kot vsako leto je vse predšolske otroke v občini Krško od letnika 2014 do letnika 2019 obiskal dobri stari dedek Mraz, ki je imel kar pestro pot. Dedek Mraz je s svojim prihodom navdušil otroke, ki so ga nestrpno pričakovali, kot tudi tiste malo večje. Obdaritev pa se je letos izvedla na malo drugačen način ob upoštevanju vseh priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje za preprečitev širjenja novega korona virusa. Obdarovanje je potekalo po načinu »drive in«, kar pomeni, da so otroci pozdravili dedka Mraza kar iz avtomobila, on pa jim je predal darilo, jih prijazno pozdravil ter jim zaželel čudovite praznike. Otroci so z iskricami v očeh in nasmehi na obrazih sprejeli darila. Tudi po glasbenem premoru še ostajamo pri dedku Mrazu v Krškem. 
Več pa boste slišali v oddaji S Krko naokoli, ki jo je v srcu Dolenjske pripravila Vanja Movrin. 

S Krko naokoli 31122020