duša Dobra karma

Očetu sta se hčerki vrnili leto dni po njuni ...

Samantha Katie James Svet24.si

Miselne akrobacije neke misice izzvale šok, ...

cerar pocivalsek-smc Reporter.si

Sanjske ponudbe za osem odpisanih: razkrivamo, ...

čelik7 Svet24.si

Pavle Čelik: »Državljani se zavedajo svojih ...

kuzma, korona-virus, meja, mejni-prehod Necenzurirano

Ko te izsiljuje Dunaj, se ti stoži po Bruslju

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

branko cvek Njena.si

Ljubezen po domače: Branka osvojila vztrajna ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (V&F&A): V družbi zmagovalke festivala in dveh novomeških alpinistov

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
04.09.2018 14:07

V oddaji »S Krko naokoli« smo danes v ospredje postavili dve temi. Nagrajenko festivala kratkih zgodb Novo mesto short in novomeške alpiniste, ki so se že peto leto zapored odpravili v švicarske alpe in letos osvojili dva štiri tisočaka.

Na pred dnevi končanem festivalu kratkih zgodb Novo mesto short so razglasili letošnjo zmagovalko. To je postala Eva Markun, njen prvenec Menažerija pa je za njeno nadaljnje pisanje postavil izjemno visoke standarde. Markunova zmage ni pričakovala, zaveda pa se, da ji prinaša veliko odgovornosti do bralcev njenega nadaljnjega ustvarjanja. Denarno nagrado bo, kot pravi, najverjetneje porabila kar za pisanje novih zgodb, ki jih je trenutno – na pol spisane - dala na stran in se posvetila študiju.

O festivalu je za oddajo »S Krko naokoli« spregovoril tudi prvi direktor Založbe Goga in zdajšnji novomeški župan Gregor Macedoni. Ponosen je na delo založbe, ki nikoli ni bila ustanovljena zgolj za lokalni prostor in skozi leta se je pomembno umestila v družbo slovenskih literarnih ustvarjalcev. Prepričan je, da bo kljub pomanjkanju časa, če ne že vse štiri nominirane kratke zgodbe, prebral vsaj zmagovalno delo Eve Markun.

V drugem delu oddaje pa smo gostili novomeške alpiniste, ki so se vrnili s 5-dnevne odprave v švicarskih Peninskih Alpah. Predsednik Plezalnega kluba Novo mesto Tomaž Erpič, ki je bil tudi v odpravi in njegov plezalni kolega Jože Hartman, sta spregovorila o osvojenih še dveh štiritisočakih. Hartman jih ima v svoji zbirki že 40. Beseda pa je tekla tudi o načrtih in sodelovanju z mladimi, za katere organizirajo plezalno šolo na dveh novomeških osnovnih šolah. S seboj sta prinesla tudi filmček, ki je nastal na letošnji že 18. poletni odpravi novomeškega Plezalnega kluba.

Oddaja SKN: Novomeški alpinisti na petdnevni odpravi (04.09.)