benjamin-netanjahu Svet24.si

Netanjahu: "Jasno hočem povedati, da bomo sami ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

»Turbo anus« Janeza Janše? Takšne argumente ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kolo sreče Njena.si

Znani tekmovalec kviza pokvaril slavno Kolo sreče

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

S Krko naokoli Novo mesto

SKN (V&F&A): V družbi zmagovalke festivala in dveh novomeških alpinistov

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
04.09.2018 14:07

V oddaji »S Krko naokoli« smo danes v ospredje postavili dve temi. Nagrajenko festivala kratkih zgodb Novo mesto short in novomeške alpiniste, ki so se že peto leto zapored odpravili v švicarske alpe in letos osvojili dva štiri tisočaka.

Na pred dnevi končanem festivalu kratkih zgodb Novo mesto short so razglasili letošnjo zmagovalko. To je postala Eva Markun, njen prvenec Menažerija pa je za njeno nadaljnje pisanje postavil izjemno visoke standarde. Markunova zmage ni pričakovala, zaveda pa se, da ji prinaša veliko odgovornosti do bralcev njenega nadaljnjega ustvarjanja. Denarno nagrado bo, kot pravi, najverjetneje porabila kar za pisanje novih zgodb, ki jih je trenutno – na pol spisane - dala na stran in se posvetila študiju.

O festivalu je za oddajo »S Krko naokoli« spregovoril tudi prvi direktor Založbe Goga in zdajšnji novomeški župan Gregor Macedoni. Ponosen je na delo založbe, ki nikoli ni bila ustanovljena zgolj za lokalni prostor in skozi leta se je pomembno umestila v družbo slovenskih literarnih ustvarjalcev. Prepričan je, da bo kljub pomanjkanju časa, če ne že vse štiri nominirane kratke zgodbe, prebral vsaj zmagovalno delo Eve Markun.

V drugem delu oddaje pa smo gostili novomeške alpiniste, ki so se vrnili s 5-dnevne odprave v švicarskih Peninskih Alpah. Predsednik Plezalnega kluba Novo mesto Tomaž Erpič, ki je bil tudi v odpravi in njegov plezalni kolega Jože Hartman, sta spregovorila o osvojenih še dveh štiritisočakih. Hartman jih ima v svoji zbirki že 40. Beseda pa je tekla tudi o načrtih in sodelovanju z mladimi, za katere organizirajo plezalno šolo na dveh novomeških osnovnih šolah. S seboj sta prinesla tudi filmček, ki je nastal na letošnji že 18. poletni odpravi novomeškega Plezalnega kluba.

Oddaja SKN: Novomeški alpinisti na petdnevni odpravi (04.09.)