Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

merkur 1 Svet24.si

Intuitivni čas retrogradnega Merkurja obrnimo ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Šport

Aleksu Švelcu iz Sevnice evropska fair play nagrada

Piše: R.K.

Čas objave:
04.11.2022 10:11

Evropsko fair play gibanje (EFPM) je pod pokroviteljstvom Evropskih Olimpijskih komitejev (EOC) in v sodelovanju z Olimpijskem komitejem Italije (CONI) v Rimu organiziralo dvodnevni kongres, na katerem so podelili tudi evropske fair play nagrade.

Med enajstimi kategorijami nagrad je EFPM »Fair Play Flame« Award za športnice in športnike do 18. let prejel 14-letni Aleks Švelc iz Društva borilnih veščin Ippon Sevnica. EFPM nagrado podeljuje ekipi, klubu ali posamezniku za njihov pozitivni prispevek družbi ali okolju zaradi fair play poteze na tekmovanjih, pomoči sošolcem ali starejšim ali pomoči potrebnim ter prispevku k ohranjanju naprave.

Mednarodna žirija priznanih in uglednih osebnosti je Aleksu med več predlogi priznanje podelila zaradi športne poteze na tekmovanju slovenskega pokala v ju-jitsu za kadete in mladince v Sevnici 7. maja 2022. Na tekmovanju v športnih borbah je nasprotniku spodrsnilo in je padel. Aleks prednosti za pridobitev pomembne točke v finalni borbi z nadaljevanjem akcije ni izkoristil, ampak mu je ponudil roko, da je vstal in sta lahko nadaljevala borbo z enakimi izhodišči. Na koncu je borbo izgubil in posledično osvojil srebrno medaljo.

Drugi dan kongresa je organiziran simpozij na temo enakopravne zastopanosti spolov v športu.

Slovensko delegacijo na kongresu sestavljajo Miro Cerar in Sanja Poljšak (OKS-ZŠZ) ter Robert Perc, član izvršnega odbora EFPM.

EFPM je bilo ustanovljen na ustanovni skupščini 27. in 28.5.1994 v Zürichu. Med štirinajstimi ustanovnimi državami in olimpijskimi komiteji je bila tudi Slovenija. Od leta 1996 EFPM podeljuje evropske fair play nagrade z namenom priznanja in promocije fair playa v Evropi. EFPM je neprofitna in nevladna organizacija s sedežem v Bruslju.