pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Šport St. Moritz

Ana Drev sezono končala v elitni veleslalomski sedmerici

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
20.03.2016 16:13

Edina slovenska finalistka Ana Drev je sezono svetovnega pokala alpskih smučark končala z osmim mestom na zadnjem veleslalomu v Sankt Moritzu. Avstrijka Eva-Maria Brem je osvojila veleslalomski mali kristalni globus. Kljub zmagi na zadnji tekmi je Nemka Viktoria Rebensburg zmago v posebnem seštevku discipline zgrešila za zgolj dve točki.



Ob enoletni odsotnosti Tine Maze je najboljša slovenska veleslalomistka Drevova na prvi progi vpisala 11. čas, v drugo pa je svojo uvrstitev izboljšala za tri mesta ter vpisala novo, še četrto uvrstitev v prvo deseterico v tej sezoni. Drevova je sezono sklenila v eliti, kot sedma veleslalomistka. Tako visoko 30-letna tekmovalka iz Šmartnega ob Paki še ni bila nikoli v karieri. Sezono 2014/15, po vrnitvi po poškodbi, je končala na 23. mestu v veleslalomskem seštevku.

Za Drevovo je najboljša sezona, od kar se je leta 2001 udeležila prve tekme v svetovnem pokalu. Na tistih veleslalomih, na katerih je tekmo končala v cilju, je bila v pravkar končani sezoni najslabša 22. v Aspnu. Za najboljša dosežka pa je z dvojnimi stopničkami, dvema drugima mestoma, poskrbela januarja v Flachauu in Mariboru. Ob tem je bila še sedma, osma ter 11. in 12., na dveh veleslalomih je ostala brez uvrstitve.

Zadnja tekma je odločila tudi letošnjo dobitnico veleslalomskega malega kristalnega globusa. Rebensburgova je v finalu nadoknadila kar osem mest ter je zmagala, kar pa še vedno ni bilo dovolj za prevzem veleslalomskega malega globusa.

Bremova, vodilna po prvi vožnji, je bila v finalu prepočasna za stopničke, a je pristala na četrtem mestu, kar je bilo ravno dovolj za potrditev položaja najboljše veleslalomistke sezone. Pred finalom je bila razlika med tekmovalkama 52 točk, na koncu pa je Bremova veleslalomski seštevek potrdila za pičle dve točki. Če bi bila počasnejša le za štiri stotinke sekunde, bi bila peta in globus bi pripadel Rebensburgovi.


"Celotna sezona v veleslalomu je bila fantastična, odvijal se je res odličen boj, ki se je končal z današnjim neverjetnim finalom. In koncu je odločala tako majhna razlika, kar je neverjetno. Ne morem biti srečnejša, kot sem v tem trenutku in kako se je vse skupaj danes razpletlo," je bruhalo iz 27-letne Bremove, potem ko je osvojila svoj premierni globus.

Francozinja Taina Barioz je osvojila drugo mesto na zadnji tekmi v sezoni svetovnega pokala, druga je bila tudi po prvi vožnji. Švicarka Lara Gut, ki si je že predčasno zagotovila premierni veliki kristalni globus, je stopila na najnižjo stopničko zmagovalnega odra, potem ko je bila tretja tudi na prvi progi.

Gutova (1522 točk) je osvojila veliki kristalni globus, potem ko je Američanka Lindsey Vonn (1235) izpustila odločilen del sezone zaradi poškodbe. Vonnova je na drugem mestu zaostala 287 točk, v boj za veliki kristalni globus bi se lahko po odsotnosti Vonnove hipotetično vpletla le Nemka Rebensburgova, a bi za kaj takšnega morala nastopiti tudi v smuku. Na koncu je na tretjem mestu skupno zaostala 375 točk za Gutovo.

V veleslalomskem seštevku je Bremova osvojila 592 točk, Rebensburgova 590, Gutova je s 472 veleslalomskimi tčkami osvojila tretje mesto v seštevku discipline.

Poškodovana Vonnova je bila nepremagljiva v smuku ter je osvojila rekordni osmi smukaški globus ter skupno 20. kariernega. Gutovi je pripadel superveleslalomski globus, slalomskega je vzela Švedinja Frida Hansdotter, kombinacijskega, ta ni bila na sporedu finala, pa Švicarka Wendy Holdener.