finska premierka Svet24.si

Finska premierka, kljub koronavirusu, v nočnem ...

princ harry, pleša, Svet24.si

Princ Harry z zgrešeno izjavo poskrbel za ...

paris Svet24.si

FOTO: V mrazu se borijo za preživetje v šotorih ...

vrtovec kosorok Reporter.si

Sekretarjeva naveza z agentom Udbe: Blaž ...

por43525BOR_6937 Necenzurirano

Skrivnost 12 milijonov z Madžarske za ...

špela-grošelj Odkrito.si

Špela Grošelj - Nič več samska?!

gajser mm Ekipa24.si

NOVA TRAGEDIJA v Avstriji! Športni svet ...

Šport Ženeva

Armstrongu odvzeli naslove

Piše: Radio Krka, STA

Čas objave:
22.10.2012 15:30

Mednarodna kolesarska zveza (Uci) je zadala dokončen udarec ameriškemu kolesarju Lanceu Armstrongu. Vzela mu je sedem zmag na dirkah po Franciji, poleg tega pa kaznovala z dosmrtno prepovedjo udeleževanja kolesarskih prireditev.

Po besedah direktorja Toura Christiana Prudhomma dirka od leta 1999 do leta 2005 ne bo imela zmagovalca, saj naj bi bila to era dopinga, z njim naj bi si v tem času pomagali tudi drugi tekmovalci. A o tem bo Uci uradno razpravljala na sestanku v petek, kjer bo razpravljala tudi o možnostih, da se danes 41-letnemu Armstrongu, ki je v svojem življenju premagal tudi zahrbtno bolezen (rak), odvzeme olimpijska kolajna iz Sydneyja.

Uci se je za izbris Armstrongovih dosežkov od leta 1999 odločila po natančni preučitvi poročila Ameriške protidopinše agencije (Usada). Njen dosje zajema več kot 1000 strani dokumentov, tudi pričevanja 26 oseb, povezanih z Armstrongom. Med njimi je bilo 11 njegovih nekdanjih sotekmovalcev, svoje izjave so podali Frankie Andreu, Michael Barry, Tom Danielson, Tyler Hamilton, George Hincapie, Floyd Landis, Levi Leipheimer, Stephen Swart, Christian Vande Velde, Jonathan Vaughters in David Zabriskie. Usada je prepričana, da je iz dokaznega materiala razvidno, da so v nekdanji Armstrongovi ekipi sistematično vzpodbujali športnike k jemanju nevarnih in prepovedanih sredstev, obenem pa od njih zahtevali strogo molčečnost.


Armstrong oziroma njegov tabor se po kazni še ni oglasil.