oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Šport Maribor

Berić prinesel pomembno zmago proti Estoniji

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
09.09.2015 05:05

Slovenska nogometna reprezentanca je na osmi tekmi kvalifikacij za Euro 2016 v Mariboru premagala Estonijo z 1:0 (0:0). Izbrance Srečka Katanca zadnji dve preizkušnji v kvalifikacijah čakata 9. oktobra v Ljubljani proti Litvi in 12. oktobra gostovanje v San Marinu.

* Stadion Ljudski vrt, gledalcev 6068, sodniki: Sidiropulos, Efthimiadis in Kostaras (vsi Grčija).
* Strelec: 1:0 Berić (63.).
* Slovenija: Handanović, Struna, Ilić, Cesar, Jokić, Krhin (od 88. Rotman), Kurtić, Kampl, Iličić (od 55. Ljubijankić), Birsa, Berić (od 77. Lazarević).
* Estonija: Aksalu, Klavan, Jääger, Pikk, Teniste, Mets, Lindpere (od 84. Teever), Vassiljev, Zenjov (od 46. Puri), Kallaste (od 88. Luts), Purje.
* Rumeni kartoni: Kampl; Lindpere, Mets.
* Rdeči karton: /.

Čeprav ta tekma teoretično še ni odločala o dokončnem tretjem mestu v skupini E, ki vodi v dodatne kvalifikacije, pa so se izbranci Srečka Katanca zavedali, da je to dvoboj, ki lahko vsaj malo zaceli rane po bolečem porazu v Švici in ki lahko pomeni velik korak k tekmama, ki bosta odločala o uvrstitvi na Euro 2016.

Pred očmi predsednika države Boruta Pahorja, ki je mahal z zdaj že svojo znamenito zastavo, je Slovencem kljub dolgemu mučenju uspelo izpolniti zastavljen cilj, kar ob pričakovanem nadaljevanju pomeni priložnost za preboj na EP skozi dodatne kvalifikacije. Za Slovence je to sicer šesta zmaga prosti Estoncem, ob tem imajo z njimi še remi in dva poraza.

Selektor Katanec je tekmo z Estonijo začel z dvema spremembama v začetni postavi. Daliborja Stevanovića je na položaju zadnjega veznega zamenjal Rene Krhin, poškodovanega napadalca Milivoja Novakovića pa Robert Berić.

Dvoboj se je začel kar pričakovano. Slovenci so večino časa prebili na estonski polovici, imeli terensko pobudo, gostje, strnjeni v 20, 30 metrov na svoji polovici, pa so skrbno zapirali vsako potencialno luknjo v obrambi.

Tako je tekma potekala brez posebnih razburjenj, z izjemo 23. minute, ko si je Samir Handanović privoščil malce preveč časa in ležernosti pri izbijanju žoge. Takrat je zadel estonskega reprezentanta, žoga pa je na slovensko srečo končala zunaj igrišča.

Še naprej pa se je nadaljevalo slovensko osvajanje estonskega prostora (posest žoge je bila skoraj 70-odstotna), toda manjkale so zadnje podaje (tudi s strani), ki bi omogočile zaključni strel. Če pa je izjemoma do tega prišlo, so bili streli povsem nenevarni.

Zato pa je bil malce nevarnejši znanec slovenskih zelenic Konstantin Vassiljev v 39. minuti, ko je sprožil s skoraj 30 metrov, toda naravnost v roke slovenskega čuvaja mreže. Ta je moral posredovati tudi v 44. minuti tekme po poskusu Taija Tenisteja.

Tudi v drugem polčasu se je nadaljevala terenska prevlada Slovencev, v 57. minuti je med drugim Valter Birsa v kazenskem prostoru žogo poslal čez gol. V 59. minuti je Kevin Kampl poskusil od daleč, Mihkel Aksalu pa je dobro posredoval.

V 63. minuti pa je gostiteljem vendarle uspelo prebiti zgoščeno baltsko obrambo, Birsa je malce zunaj kazenskega prostora poslal žogo po tleh v šestnajstmetrski prostor, Berić pa se je nato lepo prebil pred svojega čuvaja, prišel do strela, s katerim je ugnal estonskega vratarja za 1:0 in prišel do svojega reprezentančnega prvenca.

V nadaljevanju so imeli tako Estonci (Karol Mets) kot Slovenci (Jasmin Kurtić) še po eno lepo priložnost, a je ostalo pri 1:0. V 89. minuti je na drugi strani s približno 20 metrov streljal Teniste, a malce premalo natančno.