mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

poroka-na-prvi-pogled, večer, marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Šport Nm

BRILJAN-TINA MAZE

Piše: Radio Krka

Čas objave:
17.03.2013 13:40

Sami superlativi ob slovenski športni šampionki Tini Maze, ki je sezono svetovnega pokala zaključila briljantno, z zmago na zadnjem veleslalomu sezone in osvojila veliki kristalni globus, kar ni uspelo še nobenemu slovenskemu alpskemu smučarju. Tina je sezono kronala s številni rekordi, ki jih bo težko ponoviti, še težje pa preseči.

Zgodovinska predstava Tine Maze pa se je začela 27. oktobra na ledeniku Rettenbach.

Prvo tekmo sezone je gostil avstrijski Soelden, kjer je Tina vodila po prvem teku, v drugo pa suvereno prismučala do cilja in se veselila prve zmage. Na svoj račun je vpisala 100 točk in takrat smo rekli »naj se po Soeldnu sezona pozna«. Seveda pa si nismo mislili, da bo imela Tina slabih pet mesecev kasneje v seštevku svetovnega pokala 2414 točk.

Do te vrtoglave rekordne številke je Tina prišla po dolgi sezoni, ki od smučarke zahteva neverjetne napore. Korošica ni popustila niti za trenutek in kar 24-krat stopila na zmagovalni oder, kar predstavlja še en fantastičen rekord. Za oddih od svetovnega pokala je na svetovnem prvenstvu v Schladmingu osvojila eno zlato in dve srebrni kolajni, potem pa nadaljevala z bojem za male kristalne globuse.

Že veliko časa pred koncem sezone je bilo namreč jasno, da Tine v skupnem seštevku točk ne bo mogla ujeti nobena tekmica in da je veliki globus že oddan. Še pred tem pa si je zagotovila naslov najboljše v superkombinaciji in »rezervirala« veleslalomski globus. Po odpovedi superveleslaloma pred nekaj dnevi je zasluženo prejela še en mali globus, v smukaški in slalomski razvrstitvi pa je končala kot druga.

Fantastična sezona Tine Maze je tako končana, v rokah ima veliki kristalni globus, prvi tak v zgodovini slovenskega smučanja. V največji meri je sestavljen iz zmag v Soeldnu, Aspnu, St. Moritzu, Courchevelu, St. Antonu, Mariboru, Meribelu, Garmisch-Partenkirchnu, Ofterschwangu in Lenzerheideju, drugih mest v St. Moritzu, Semmeringu, Muenchnu, Cortini d'Ampezzo, Mariboru, Garmisch-Partenkirchnu in Ofterschwangu ter tretjih v Aspnu, Aareju, Semmeringu, Cortini d'Ampezzo in Lenzerheideju. Svoje »kristalčke« pa je seveda prispevalo tudi pet četrtih in dva peta mesta ter 10., 12. in 20. mesto.


SP 2012/2013 (Ž)
1. Maze Tina SLO 2414
2. Hoefl-Riesch NEM 1101
3. Fenninger A. AVT 1029
4. Mancuso J. ZDA 867
5. Shiffrin M. ZDA 822
59. Štuhec Ilka SLO 115