hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Šport Radovljica/Novo mesto

Domen Novak presenetljivi državni prvak

Piše: KK Adria Mobil/STA

Čas objave:
30.06.2019 20:25

Kolesar Domen Novak je presenetljivi novi slovenski prvak v cestni vožnji. Na državnem prvenstvu v Radovljici je imel član Bahrain-Meride po 149,8 kilometra več moči od kolesarjev Adrie Mobila Gašperja Katrašnika in Marka Kumpa, ki sta osvojila srebro in bron.

Omenjeni trojici, ki je bežala vse od začetka dirke, so se ves čas skušali približati številni favorizirani kolesarji, med njimi Primož Roglič, lanski prvak Matej Mohorič, Tadej Pogačar in drugi. A so Novak, Katrašnik in Kump složno premagovali kilometre in dva kroga pred koncem je bilo jasno, da jim bo kdorkoli težko vzel zmago. Za njimi sta čez cilj prišla Roglič in Mohorič.

Novak je napadel na zadnjem klancu dirke in prišel do cilja z lepo prednostjo. "Lani se mi je zmaga izmuznila, letos se je sreča obrnila v mojo stran," so bile prve besede novega prvaka, ki je lani zmago prepustil moštvenemu kolegu Mohoriču in sam končal na drugem mestu.

"Od starta se je naredil beg. Najprej nas je bilo v njem sedem, potem pa vsak kroga manj. Na koncu smo ostali trije, ves čas smo bili složni. Zadnji krog sem stisnil vse od sebe in se mi je izteklo. Na krogu smo videli, da sem najmočnejši. Katrašnik in Kump sta narekovala ritem, na zadnji klanec sem šel, kolikor je dalo," je potek dirke opisal Dolenjec, ki je prikolesaril do prve poklicne zmage.

DP je še enkrat potrdilo, da je gre za prav posebno dirko, to je priznal tudi sam Novak: "DP je posebna dirka, lahko prav vsak zmaga. Sezono sem začel slabo, imel sem padec. Tri mesece nisem dirkal. Dirka po Sloveniji je bila prva po poškodbi. Nisem si mislil, da sem trenutno tako dober."

Pogačar je na koncu osvojil majico slovenskega prvaka v konkurenci mlajših članov. Letos je bil že najboljši na DP v vožnji na čas, takrat je premagal vse v absolutni konkurenci.

Najprej so dirkali mlajši kolesarji, do veličastne zmage je najprej prišel Jaka Špoljar, nekaj kasneje v konkurenci starejših mladincev pa še Boštjan Murn. Slavje Murna je bilo še toliko slajše, saj je ekipni uspeh novomeške Adrie Mobil s tretjim mestom dopolnil Gal Glivar. 

Jaka Špoljar, državni prvak med mlajšimi mladinci: “Dirka je bila zahtevna, z močno konkurenco. Vsi so nas napadali, a smo bili dovolj močni. Na koncu nas je šprintalo 20 kolesarjev, naša ekipa je opravila odlično delo in me pripeljala do sijajnega zaključka. Zdaj bom vsaj leto dni nosil majico državnega prvaka in to mu veliko pomeni, to je zagotovo nekaj posebnega.”

Boštjan Murn, državni prvak med starejšimi mladinci: “Dirka je bila težka, z močno konkurenco. Ekipa Roga je imela kar 11 tekmovalcev, nas je bilo le pet. Na sredini dirke sem se skušal odlepiti, odločilni napad pa je bil v zadnjem krogu, ko sem se odpeljal z Glivarjem na zadnji klanec, v cilj pa sem prišel sam. Naslov mi pomeni veliko, še posebej po dveh naslovih med mlajšimi mladinci. Tudi za klub je naslov pomemben, med starejšimi mladinci smo nazadnje zmagali 2013.”

Aljaž Jarc je bil drugi med mlajšimi člani, naslov pa je osvojil Tadej Pogačar (UAE Team Emirates)

Med ženskami sta se za naslov pomerili klubski kolegici pri BTC City Ljubljani Eugenia Bujak in Urška Pintar. Poljakinja s slovenskim potnim listom je imela na koncu več moči in bo prvič nosila majico slovenske prvakinje. Pred tem je bila devet let po vrsti najboljša v cestni dirki Polona Batagelj, ki se je po lanski sezoni upokojila.

Med mlajšimi članicami je slavila Lara Maretič iz KK Kranj.