1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Šport Ljubljana

EuroBasket: Slovenija nad Hrvaško

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
05.09.2015 07:25

Ob 21. uri se bo v Zagrebu za Slovenijo začelo dvanajsto evropsko prvenstvo. Uvodni tekmec je Hrvaška, ki letos sodi v ožji krog favoritov za medalje. V dvorani Arena bo vsaj 4000 slovenskih navijačev, med njimi tudi predsednik slovenske vlade Miro Cerar.

Uvodni dan košarkarskih bojev v Zagrebu bo postregel s tremi zanimivimi tekmami. Od 15. uri se bosta pomerila Gruzija, naslednji tekmec Slovenije v nedeljo, ter verjetno najslabša reprezentanca v skupini Nizozemska. Sledi vroč dvoboj ob 18. uri med Grčijo ter Makedonijo, zvečer pa poslastica, še en medsosedski obračun pred nabito polno dvorano, ki bo za evropsko prvenstvo sprejela dobrih 12.000 gledalcev.

Čeprav gre za obračun med močno vrsto Hrvaške, ki v devetih prijateljskih tekmah ni doživela poraza, zato jo strokovnjaki uvrščajo med glavne favorite za odličja, ter pomlajeno in oslabljeno reprezentanco Slovenije, bo to tekma zdaj že uveljavljenih in spoštovanih ekip.

Slovenija se lahko pohvali, da se je na zadnjih petih eurobasketih vsakič uvrstila v četrtfinale oziroma med sedem najboljših, hkrati pa je poleg Španije in Francije edina evropska država, ki je brez povabila nastopila na zadnjih treh svetovnih prvenstvih. Hrvaška na drugi strani že 20 let čaka medaljo z velikih tekmovanj, njen preboj v polfinale zadnjega EP 2013 v Sloveniji pa je dokaz, da se sušnemu obdobju bliža konec.


Pričakovanja hrvaške javnosti pred EP so zelo visoka, saj je selektorju Velimirju Perasoviću uspelo združiti nadarjene in že uveljavljene igralce. Imena, kot so Bojan Bogdanović (Brooklyn Nets), Ante Tomić (Barcelona), Dario Šarić (Anadolu Efes), Mario Hezonja (Orlando Magic), Damjan Rudež (Minnesota Timberwolves) in drugi tekmecem vlivajo strahospoštovanje.

A varovanci selektorja Jureta Zdovca pravijo, da se nikogar ne bojijo. Odločeni so, da se favoriziranemu nasprotniku postavijo po robu s čvrsto in disciplinirano obrambo ter obljubljajo, da bodo ob pomoči navijačev dali od sebe maksimum.

"Res je, da gre za prvo tekmo prvenstva in to med sosedi, a ta dvoboj nikakor ne bo odločilen. Za nas je ključno, da v Zagrebu premagamo Gruzijo, Nizozemsko in Makedonijo. A če se nam bo ponudila možnosti, in v to sem prepričan, jo bomo zgrabili z obema rokama," sporoča selektor Jure Zdovc.