ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Šport Vrbina/Krško

FOTO: Prvi poletni tabor energetike za srednješolce

Piše: Gen-i, T.J.

Čas objave:
02.09.2018 11:36

Fakulteta za energetiko Univerze v Mariboru ter GEN energija v Krškem sta zadnji teden avgusta organizirala Poletni tabor energetike za srednješolce.

DSCF6980.jpg
GEN energija organizira tabor skupaj s Fakulteto za energetiko Univerze v Mariboru
T.J.

Dijaki in dijakinje Šolskega centra Krško-Sevnica in Gimnazije so v tem tednu raziskovali, ustvarjali in programirali na petdnevnem poletnem taboru energetike, namenjenem srednješolcem, željnim pridobivanja praktičnih znanj s področja inovativnih tehnologij. 

DSCF7166.jpg
Tabor energetike je zanimal tudi dekleta
T.J.

Poletni tabor energetike 2018 skupaj organizirata družba GEN energija in Fakulteta za energetiko Univerze v Mariboru (FE UM), kjer so poleg pestrega programa in strokovnega mentorstva dijakom omogočili tudi uporabo izbranih orodij in opreme. Tabor je tokrat potekal pet dni, v prostorih Inštituta za energetiko in Informacijskega središča GEN in v Vrbini v Krškem. Namen tabora je mladim navdušencem za tehniko in naravoslovje omogočiti pridobivanje novih izkušenj, jih pritegniti k ustvarjalnemu delu in razvoju v svetu novih tehnologij.

DSCF7113.jpg
Dijaki in dijakinje Šolskega centra Krško-Sevnica in Gimnazije Brežice
T.J.

Na delavnicah so pod mentorstvom izr. prof. dr. Sebastijana Semeta ter Marka Pezdevška s Fakultete za energetiko Univerze v Mariboru, Garsie Kosinca iz GEN energije ter Jureta Jazbinška iz Razvojnega centra energetike ZEL-EN izdelali vsak svoj delujoči model sončnega sledilnika. Ob izdelavi so v laboratorijih spoznavali široko paleto različnih tehnik, osvajali znanja s področij 3D načrtovanja, 3D tiskanja in programiranja mikrokrmilnika Arduino ter proučevali delovanje sončnih celic.

DSCF7011.jpg
Dijakom so omogočili tudi uporabo izbranih orodij in opreme
T.J.

V mentorski vlogi se je odlično znašel tudi študent matematike in računalništva Žiga Vene, ki pri projektih GEN energije aktivno sodeluje že vse od Tehnogenija 2012: »Mladi programerske veščine vse bolj dojemamo kot del splošnih, za prihodnost nujno potrebnih znanj. Na taboru smo skupaj z dijaki programiranje v praksi povezovali s področji elektrotehnike in energetike

Dijak Gimnazije Brežice Kristan Kek pa je navdušeno opisal sodelovanje na taboru: »Nedavno sem se začel intenzivneje ukvarjati s programiranjem, sodeloval sem že na nekaterih delavnicah, vendar je Poletni tabor energetike poseben zato, ker je zelo praktično naravnan, predvsem pa imamo priložnost sami v celoti razviti in izdelati končni izdelek ter spoznati postopek od začetka do konca. To je resnično nekaj, kar mi daje širši pogled in tudi že nove zamisli, kako te izkušnje prenesti na ostale moje programerske projekte«.

»Z veseljem ugotavljamo, da so dijakinje in dijaki, ki so se odločili za udeležbo na taboru, zelo vedoželjni in zagnani, tako da nam je delo z njimi v veliko veselje.Na Poletnem taboru energetike 2018 so se lotili izziva načrtovanja, modeliranja, izdelave in programiranja modela sončnega sledilnika. Uspešno izdelan model sončnega sledilnika bodo zadnji dan predstavili staršem in ga seveda dobili v spomin na tabor. Verjamem, da bodo s petdnevno delavnico pridobili veliko koristnih novih izkušenj, ki jih bodo lahko s pridom uporabili v nadaljevanju šolanja,« je poudaril izr. prof. dr. Sebastijan Seme s Fakultete za energetiko Univerze v Mariboru.

»Vsakič znova z navdušenjem sodelujemo z mladimi generacijami bodočih tehnikov, inženirjev in raziskovalcev. Opažamo, da se mladi odlično znajdejo pri reševanju praktičnih izzivov. Verjamemo, da jim bodo pridobljene izkušnje in znanja koristili pri nadaljnjem učenju in obvladovanju zahtevnejših orodij«, pa je sklenil Garsia Kosinac iz GEN energije.

V GEN energiji vse od leta 2012 organizirajo poletne aktivnosti za otroke, namenjene spodbujanju zanimanja za tehniko in naravoslovje, letos pa so poletni tabor skupaj s Fakulteta za energetiko Univerze v Mariboru prvič zasnovali za srednješolsko raven.