edo muric Svet24.si

Edo Murić : septembra bom drugič očka!

potres2 (1) Svet24.si

Zaradi potresov je v nevarnosti 400.000 ...

marjan dukaucic bobo Necenzurirano

Zadnje dejanje ministra Dikaučiča: več denarja ...

drago janca f andraz gombac Reporter.si

Veliki pisatelj Drago Jančar: Slovensko toksično...

doncic jenner Ekipa24.si

Dončić in ameriška zvezdnica! Saj ne boste ...

kraljica-elizabeta-charles Odkrito.si

Je kraljica sploh še ŽIVA?!

doncic 22 pm Ekipa24.si

Kaaaaj?! Slovenski medij šokantno nad Lukovo ...

Šport Brežice

FOTO: Dan 100-tih kat

Piše: R.K.

Čas objave:
12.07.2021 08:49

Mojstri iz Karate kluba Brežice so skupaj s svojim podmladkom v soboto v kraju Veliko Mraševo ob Krki izpeljali tradicionalen okinavski dogodek v karateju Dan 100-tih kat. Prvič so dogodek izpeljali že lani, letos pa se je število udeležencev še povečalo.

dan-100-tih-kat
Dan 100-tih kat
KK Brežice

Bistvo tega pomembnega praznika karateja je, da se v enem popoldnevu naredi 100 kat, bodisi v skupini, kjer se šteje kot ena izvedba, bodisi posamično. Praznik je poklon znanju karateja, ki ga pridobivamo skozi izvajanje kat. Letos se je v sončnem popoldnevu izvedbe kat lotilo 11 brežiških mojstrov, ki so jih v začetku spremljali tudi mlajši člani. Ker pa se izvajajo vse kate, ki so na spisku izvajanih kat brežiškega Gojyu-Ryu kluba, so sčasoma mlajši člani le še opazovali svoje starejše vzornike in pričeli trenirati gibalne veščine skozi svoje igre. Gojyu-Ryu je tradicionalni stil karateja iz Okinave z obsežno zgodovino. Beseda Gojyu-Ryu pomeni “trdo-mehki stil” in se nanaša na tehnike, ki se izvajajo z zaprtimi in odprtimi pestmi ter krožnimi gibi.Ta stil se v Sloveniji trenira le v KK Brežice, na najvišjih svetovnih tekmovanjih pa je v samih finalih največkrat izvajan.Image title
Kata Sanchin - osnovna kata Goju-Ryu stila

dan-100-tih-kat
Dan 100-tih kat
KK Brežice


Kate, ki so jih izvajali na tokratnem dogodku, so: Sanchin – osnovna kata dihanja in črpanja moči, Gekisai (dai ichi & dai ni) – prvi dve šolski kati z osnovnimi tehnikami, Saifa – lomljenje tal, Shisochin – boj s štirimi menihi, Sanseiru – 36 gibov, Seisan – 13 gibov, Seienchin – umirjenost, Seipai – 18 gibov, Kururunfa – držanje tal, Tenchi – nebo in zemlja, Seiryu – modri zmaj, Byakko – beli tiger, Shujakku – rdeči feniks, Gembu – črna želva in Tensho – zaključna kata dihanja in vračanja energije v vesolje. Prav tako so se izvajale Kobudo kate z tradicionalnimi okinavskimi orožji BO in SAI.Image title
Izvajanje Kobudo kate z orožjem BO - dolga palica

dan-100-tih-kat
Dan 100-tih kat
KK Brežice

Kate so pod vodstvom glavnega trenerja in najvišjega brežiškega mojstra Christiana Kajtne (6. DAN), izvajali Darko Grozdina (4. DAN), Franc Bajs, Andrejka Dvornik in Metka Galič (vsi trije mojstri 3. DAN), Tomaž Dvornik (2. DAN), Feđa Marković, Hrvoje Teo Oršanič, Mateja Petančič, David Bajs in Katja Bajs (vsi mojstri 1. DAN) ter mladi člani kluba Mia, Aleksander, Gašper in Gaja.

dan-100-tih-kat
Dan 100-tih kat
KK Brežice

Po naporni izvedbi 100-tih kat so se člani KK Brežice skupaj s svojimi domačimi poveselili ob dobrotah z bogato obložene mize in za konec s svojimi najmlajšimi člani odigrali še nogometno tekmo. Izvajanje kat je naporno, a navdihujoče dejanje, zato so ob zaključku vsi prisotni potrdili, da se bodo naslednje leto zagotovo ponovno udeležili 3. izvedbe slovenskega praznika 100 KATA DAY, če bodo razmere dopuščale, pa bodo z veseljem povabili še domače in predvsem tuje goste, da se jim pridružijo.