1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Šport Brežice

FOTO: KK Brežice bogatejši za 6 novih mojstrov karateja

Piše: Radio Krka

Čas objave:
03.07.2016 11:59

Po končanem šolskem letu je napočil tudi čas, ki za večino, ki trenirajo karate predstavlja največji izziv – preizkus znanja oziroma izpiti za višjo stopnjo pasu. Tokrat smo v klubu imeli šest kandidatov, ki trenirajo že približno desetletje in so v tem času dozoreli za zrelostni izpit- za črni pas, mojstra karateja. Mnogi vadeči nikoli ne pridejo tako daleč, le najbolj vztrajni in predani.

klubskem emblemu ima brežiški klub japonski napis NINTAI RYOKU, ki v prevodu pomeni: imej moč, da boš vztrajen in vzdržljiv ter nikoli ne odnehaj od svoje poti in to imej vedno v mislih! Izpit za črni pas je le dokaz, da so vadeči sledili temu sloganu.

Kandidati Hrvoje Teo Oršanič, Mateja Petančič, Katja Bajs, Ema Sever, Kaja Omerzo in Nika Omerzo so bili na hudih preizkušnjah, ki je trajala slabih 5 ur v skoraj okinawskih tropskih pogojih vročine brežiške telovadnice. Izpitna komisija brežiških mojstrov v sestavi Christian Kajtna (mojster karateja 5.DAN), Franc Bajs (mojster karateja 3.DAN), Darko Cicvarić (mojster karateja 3.DAN) in Darko Grozdina (mojster karateja 3.DAN) so vse kandidate temeljito preverjali v znanju Goju-Ryu karateja, ki ga vadimo v Brežicah.


Vsi kandidati so izvajali po vsaj 4 kate (nekaj po lastnem izboru, nekaj po izboru izpitne komisije), preizkušani so bili v raznih različicah dogovorjenih bojev (Renzoku kumite – boj dveh nasprotnikov ter Kakomi kumite – boj petih nasprotnikov), prostega boja (takšnega, ki se dela tudi na tekmovanjih) ter na koncu tudi preizkus teoretičnega znanja zgodovine, teorije, značilnosti in principov Goju-Ryu karateja.

Pred končno proglasitvijo rezultatov je Christian Kajtna (mojster najvišje stopnje v klubu) vsem podaril knjigo »Pomembnost duhovnega karateja«, ki jo je napisal brežiški mentor Meitatsu Yagi, 10.DAN iz Okinawe s posebnim posvetilom v japonščini, ki glasi »?????? – NANAKOROBI YAOKI«, kar v prevodu pomeni padi sedemkrat, vendar vstani osmič! V življenju smo vsakodnevno pred različnimi preizkusi, raznim vzponom in padcem in najpomembnejše je, da se po vsakem padcu zmeraj poberemo ter vstanemo in nadaljujemo svoj vzpon in svojo pot naprej do zastavljenega cilja!

Za konec je vsem kandidatom bila izrečena pohvala, da so vztrajali na tej svoji poti karateja, ki so jo vsi hodili po različnih poteh, vendar vsi so sedaj prispeli na enak cilj – postali so mojstri karateja prve stopnje – črni pas 1.DAN. S tem nazivom se njihova pot ni končala, ampak se njihovo raziskovanjo vadbe in pomena karateja šele pričenja, vendar na višjem nivoju in razumevanju kot do sedaj. Mojster se mora venomer izobraževati ter izpopolnjevati, drugače njegovo znanje zamre in ni več dostojno pridobljenem nazivu. Kandidati so tudi prejeli posebne diplome za opravljen izpit za mojstra karateja ter trenutek ovekovečili s skupinsko sliko kandidatov in izpitne komisije.