prijateljstvo Dobra karma

Zgodba o dveh bratih vam morda reši odnos

Čuki Svet24.si

Čuki v pesmi kihajo in kašljajo, da bi nas ...

evri denar xx Reporter.si

Pomoč samozaposlenim: Obrazec sem v petek ...

Praznovanje stoletnice v Domu starejših občanov Fužine Svet24.si

FOTO: V fužinskem domu starejših občanov ob ...

20200312-00994837 Necenzurirano

Afera maske: Počivalškovi ujeti na laži

miljana kulic Odkrito.si

Zadruga: Popljuvala očeta svojega otroka

Cristian Baranašič Njena.si

Zmagovalec šova v solzah, umrla je njegova ...

Šport Krško

FOTO: Zmajev karate »Festival RYU« v Krškem in Brežicah

Piše: V.J.

Čas objave:
23.06.2018 13:53

Beseda RYU ima v japonščini več pomenov, a so si karateisti iz Posavja za praznovanje nekaj zaporednih prireditev izbrali njene najbolj nevaren pomen: zmaja! Festival zmaja!

05 - OPEN-2018-06-K3 - foto-SLC2 - 5532.JPG

Ryu (japonsko se izgovarja enako, a se piše z drugačnim idogramom) pomeni tudi zvrst , šolo ali smer karateja (denimo: Shito-Ryu, Goju-Ryu, Uechi-Ryu, Shotokan-Ryu ipd) a ima svoj koren (in drugačen pomen) tudi v starinskem imenu japonskega otočja Okinawa, zibelki karateja. Ryu-Kyu je ime še iz časov, ko je bila Okinawa med 13. in 16. stoletjem samostojna kraljevina na križišču morskih trgovskih poti med Japonsko in Kitajsko.

04 - 118 _MG_9113.jpg
Dva Sempaija in en Sensei: veteran Veljko (levo) nosi japonski vzdevek Sensei (jap.: učitelj), Nino Rep (na sredi) in Bruno Budič (desno) pa Sempai (jap.: pomočnik učitelja, desna roka).
Slavko Jalovec in Gašper Kranjec

Pomen besede Ryu-Kyu
Japonski oblastniki so nad kraljevino Ryu-Kyu prevzeli nadzor v 16.stoletju, konec 18.stoletja pa so Okinawo (to ime je prispodoba pomena besed: vrv, ki se razteza na morskem obzorju.) dokončno priključili Japonski. Miroljubni Okinawci se z nostalgijo spominjajo starih časov, ko je bila Okinawa samostojna... Prav tam pa še dan-danes zelo veliko ljudi (podobno, kot pri nas) vadi najbolj nevarno borilno veščino na svetu: karate!

0003 - KRSKO OPEN - Karate  - 0003.JPG
Mladi karateisti, ki vadijo v različnih Yuki karate sekcijah v Posavju, so se srečali v treh kolih, najprej na »KRŠKO OPEN«, nato v OŠ Brežicah in nato še na Čatežu!
Slavko Jalovec in Gašper Kranjec

Za karateiste iz Posavja, ki vadijo v okviru Yuki karate šole, je bil junij precej pester, napet in poln dogodkov: najprej so organizirali proslavo v čast praznika občine Krško, skupaj s prvim kolom tekmovanja za Posavsko prvenstvo v katah (v OŠ Jurij Dalmatin Krško).
Sledili so izpiti, ki so za člane vseh petih sekcij - Artiče, Dobova, Brežice, Krško, Čatež - potekali na OŠ Brežice, po izpitih pa so opravili še nastop v drugem kolu posavskega prvenstva. Za zaključek pa so se vsi skupaj še tretjič srečali še na Čatežu, na zaključni proslavi ob koncu šolskega leta, na tretjem kolu Posavskega prvenstva v katah (ekipno), podelitvi diplom za opravljene izpite ter medalj za posamezne in ekipne nastope.

0002 - KRSKO OPEN Karate - SIMONA  LUB+áINA - 0002.JPG
Simona Lubšina, predstavnica Občine Krško
Slavko Jalovec in Gašper Kranjec

Organizatorji iz Yuki šole so vrsto prireditev in junijskih dogodkov uradno s polnim japonskim-slovensko-angleškim nazivom uradno poimenovali »DRAGON FESTIVAL - RYU EMBUSAI 2018«, proslava v znaku zmaja. Razen domačih praznikov (občinski praznik v Krškem, teden športa v Brežicah in akcija Športne unije Slovenije 'Veter v laseh') je festival 'malih in velikih karate zmajev' potekal tudi v znak proslave 20.obletnice sodelovanja Yuki karate šole z japonsko karate šole Rindo Shito-Ryu Hirokawa-Ha iz Kyota in Nare.


Predsednik te šole Hideki Eto je v počastitev praznovanja poslal svojo čestitko in posvetilo s posebno kaligrafijo, umetniško risbo simbola šole – 'RYU', zmaja zaščitnika, ki karateiste spremljajo še od časov velikih učiteljev Kenwa Mabunija in Hiromuja Hirokawe do njihovih sodobnikov in naslednikov, a tudi učencev nekaterih izbranih klubov v Sloveniji.


Na prvem krogu tekmovanja in začetka »Festivala RYU« mladih karateistov v posavskem prvenstvu karate sekcij Yuki se je na dogodku 'KRŠKO OPEN' zbralo 45 tekmovalcev, ki so tekmovali po kategorijah. Tekmovanje je s pozdravnim nagovorom odprla Simona Lubšina, predstavnica Občine Krško: »Veseli nas, da se mladi karateisti zberejo v Krškem v takšnem številu, pa da s športnim dogodkom hkrati dajo svoj prispevek proslavi občinskega praznika! Občina Krško podpira takšne napore, hkrati pa smo ponosni, da lahko zagotovimo odlične pogoje za razvoj mladih in športa v Občini. Mladim karateistom iz vseh sekcij želim dobrodošlico na srečanju 'KRŠKO OPEN 2018', čestitke organizatorjem, mladim tekmovalcem pa želim odličen nastop!«
V dveh krogih tekmovanja je vsak od mladih tekmovalcev (nekaterim je bilo to celo prvo tekmovanje dosedaj) pokazal dve kati, standardni japonski karate vaji, , nato pa so se vsi teden dni kasneje v drugem kolu znova srečali v telovadnici OŠ Brežice.
Po opravljenih izpitih za pasove so mladi izpeljali še nastop v drugem kolu posavskega prvenstva v katah posamično Yuki karate sekcij. Podelitev jih je nato čakala na slavnostni proslavi ob zaključku šolskega leta na Čatežu čez teden dni, oba dogodka pa sta potekala tudi v okviru Brežiškega športnega tedna, ki ga organizira Športna zveza Brežice.


Ob zaključku drugega dela »Festivala RYU«« in proslave 20.obletnice neposrednega sodelovanja z Japonsko je veteran posavskega karateja Veljko Jukič povedal: »Karate ima svojo magično moč v razvoju novih spretnosti, samoobrambni tehniki, redni, celo vseživljenski vadbi kot »KARATE – DO«: življenska pot in osebni razvoj skozi šport in borilno veščino.
Vadba karateja je poseben življenski slog: pripravljamo se za boj, ki ga živimo v vsakem gibu vadbe..! A vseeno ves čas sproščeno uživamo v miru, ki nam ga prinese samozavest, spretnost, novo znanje in na novo pridobljena notranja moč.
Dragon, 'RYU' je naš dobri 'zmaj zaščitnik', simbol bojevitosti a hkrati krotka in prijazna žival – če jo pustite pri miru! Zaradi teh značilnosti je tudi simbol Rindo Shito-Ryu Hirokawa-Ha šole iz Kyota in Nare! Predsednik japonske Rindo šole Hideki Eto nam je ob tej priložnosti poslal tudi svoje posvetilo in navdih: kaligrafijo znaka 'RYU' - dobrega zmaja zaščitnika, ki smo mu namenili osrednje mesto v našem komuniciranju: na plakatu, na majicah in s posebnim žigom tudi na kimonih,« je Jukič razložil pomen imena 'RYU'.

Sodniki so prešteli točke in izračunali rezultate, mladi pa so se bolj ali manj veselili svojih dosežkov. Podelitev medalj so nato izvedli na tretjem, zadnjem dogodku festivala »Festivala RYU« na Čatežu: »Vrsto majhnih karate prireditev s prikazom spretnosti naših mladih karateistov in povezanih z izvedbo prvenstva posavskih sekcij v izvajanju kat je doživelo vrhunec s predstavo in nastopi mladih in starih članov, podelitvijo medalj in diplom in družabnim srečanjem.

Mar ni prav to najpomembnejši del vsakega športa, vsake borilne veščine: korakanje po skupni poti, postopni razvoj, prikaz doseženega znanja in delitev veselja ob napredku vsakega člana, mladostnika, veterana ali otrok vseh starostnih kategorij.

Ne nazadnje je prav takšna tradicija tudi na Japonskem, a tudi pri nas (še iz staroslovanskih časov!) ne glede na čas in prostor. Dobrodošli – na proslavi, a tudi na treningih: v katerikoli sekciji ali starostni skupini,« je veteran Veljko pustil vrata odprta vsem radovednim, staršem s pozitivnim odnosom do borilnih veščin in ljubiteljem karateja.

Karate je tako v času »Festivala RYU« postal osrednja točka druženja mnogim mladim iz Posavja, ki so se srečali na nastopu, izpiti in majhnih, a dragocenih tekmovanjih, v treh različnih koncih Posavja, kjer so zbirali nove izkušnje, spoznali nove prijatelje in tekmovali s starimi tekmeci!

V plesni, mali telovadnici OŠ Jurij Dalmatin Krško so se v čast občinskega praznika na prireditvi »Krško Open« zbrali mladi karateisti (na sliki skupaj s starši) iz petih posavskih sekcij Yuki karate šole, ki vadijo v Artičah, Dobovi, Čatežu, Brežicah in Krškem.

Rezultati – Posavsko prvenstvo v katah posamično:

Skupina 1 – sekcija OŠ Brežice 1:
1. Neli Metelko Stojakovič, 2. Deja Šinkovec, Nik Simonič.
Skupina 2 – sekcija OŠ Brežice 2:
1. Kiwan Ralston, 2. Tit Šitnik, 3. Lovro Barlič.
Skupina 3 – sekcija OŠ JD Krško1:
1. Alex Rozman, 2. Luka Tomažin, 3.Sabina Planinc in Rok Ivanšek.
Skupina 4 – sekcija OŠ Artiče 1: 1. Alan Predanič, 2. Lea Pangerčič, 3.Domen Predanič in Nik Švajger.
Skupina 5 – sekcija OŠ Brežice 3: 1. Adrian Racman, 2.Jan Vretič, 3. Jakob Žniderič .
Skupina 6 – sekcija OŠ JD Krško 2: 1. Tristan Šerbec, 2. Urban Pintart, 3. Nil Mešiček.
Skupina 7 – sekcija OŠ dr. Jože Toporišič Dobova 1: Žan Volovec, 2. Tadej Poček, 3. Ela Polovič.
Skupina 8 – sekcija Čatež: 1. Laura Starc, 2. Željko Jeličič, 3. Dušan Simonič.
Skupina 9 – sekcija OŠ Brežice 4 in OŠ Dobova 2: 1. Isabel Jukič. 2. Nika Štrucl, 3. Ava Polovič in Jan Reberšak
Skupina 10 – sekcija OŠ Brežice 5: 1.Miha Glogovšek, 2. Žiga Hrastovšek, 3.Anej Šitnik in Izak Žniderič.