ribi Dobra karma

Kaj nam prinaša prehod Sonca v astrološko ...

1_isaac palma otrok Svet24.si

Isaac Palma: "V Sloveniji otroke vzgajate bolj ...

POL201804273605 Reporter.si

Ali bosta Bojan Požar in Žan Mahnič splavila ...

zmago jelinčič Svet24.si

Sodišče zavrnilo Jelinčičevo tožbo! Zmago je ...

20200219-00990389 Necenzurirano

Rekonstrukcija afere "prisluškovanje"

gabrijela-fatorić Njena.si

Sanjski moški: Gabrijela je postala temnolaska

Monika in Denis 4 Njena.si

Ljubezen na vasi: Kaj se je zgodilo po dveh letih?...

Šport Semič

FOTO&AVDIO: Liga v petanki

Piše: B.V.

Čas objave:
05.09.2019 13:04

DU Semič, pod vodstvom predsednika Antona Pašiča, je v prostorih Agri Požek v Semiču pripravilo ligaško tekmovanje v petanki za Dolenjsko in Belo krajino.

Lige se je udeležilo 28 ekip, skupno skoraj 100 tekmovalcev, ki tekmujejo za pokal v petanki pri društvih upokojencev na Dolenjskem in Beli krajini. Največ zmag so dosegli DU Mali slatnik1, drugi so bili DU Veliki gaber in tretji DU Uršna sela. Četrto mesto so dosegli DU Semič.


Petanka (izvirno petanque v francoščini) je moštvena športna igra podobna balinanju. Igra petanke je zagotovo ena najbolj razširjenih iger na svetu. Je enostavna igra s kovinskimi, plastičnimi ali lesenimi kroglami (premera probližno 7 cm) z zelo enostavnimi pravili. Igramo jo lahko praktično vsepovsod na katerikoli podlagi - v parkih, na sprehajalnih stezah, na travi, na dvorišču, na plaži, na vikendu in podobno. Igra ne zahteva posebne fizične pripravljenosti, tako da jo lahko igrajo vsi tako stari kot mladi, otroci, moški in ženske, celo invalidi. Zelo je primerna za rekreacijo in razvedrilo, v svetu pa je priznana tudi kot atraktivni tekmovalni šport.


Začetki petanke segajo v leto 1907, ko se jo prvič zaigrali v Franciji, v mestecu La Ciotat. Leta 1959 je bilo organizirano prvo svetovno prvenstvo za moške, leta 1988 pa so prvič samostojno na svetovnem prvenstvu zaigrale tudi ženske. V mednarodno petankarsko zvezo (FIP JP) je trenutno vključenih 73 držav iz vsega sveta z več kot 600.000 registriranimi igralci, ki tudi sodelujejo na evropskih in svetovnih prvenstvih v vseh kategorijah - moški, ženske in mladinci
Leta 1999 je bila ustanovljena Zveza društev petanke Slovenije (ZDPS), v letu 2000 pa je Slovenija postala članica mednarodne petankarske zveze. Istega leta so bila organizirana prva državna prvenstva, prvič pa sta na svetovnem prvenstvu nastopili moška in ženska reprezentanca.

Božo Kodrič, predsednik ŠD Petanka Trebnje