Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Šport Mirna

FOTO: Orli v Mirnski dolini

Piše: Radio Krka

Čas objave:
28.11.2012 09:53

Na Mirni pri osnovni šoli so uradno preizkusili 8-metrsko smučarsko skakalnico. Za 48 tisočakov vredno naložbo je 21 tisoč evrov primaknila Fundacija za šport, ostalo pa občina. S skakalnico bo upravljalo Smučarsko društvo Zabrdje.

(foto: Lapego)

Prvi skok je na veliko navdušenje mladih mirnskih skakalcev opravil Primož Peterka. S trenerske tribune pa so ga opazovala številna slovita imena skakalnega športa - Primož Ulaga,Jože Šlibar, Oto Giacomelli, Luka Koprivšek, Matjaž Triplat ... Ob izteku sta ga pričakali mirnski reprezentantki Maja Vtič in Eva Logar. Za skakalnim asom so se v smučino podali tudi mladi mirnski skakalci. Vsak je skočil dvakrat ...

Da bi začetniki lahko trenirali doma, se je porodila ideja o skakalnici poleg osnovne šole. Pred dvema letoma je pobudi Smučarskega društva Zabrdje sta najprej prisluhnili takratna Občina Trebnje in Krajevna skupnost Mirna, k uresničitvi ideje pa je nato pristopila tudi novonastala občina.

„Skakalnica je namenjena izključno najmljašim, začetnikom, ki bodo naredili prve skoke, kasneje se bomo vozili po drugih skakalnicah po Sloveniji. Smo kar uspešni pri pridobivanju novih članov, upam pa še, da ne bi bili samo z Mirne, ampak bi pridobili še Šentrupert in Mokronog,“ je povedal predsednik Smučarskega društva Zabrdje Jože Novak, ki upa še, da bi z novim občinskim prostorskim načrtom lahko v Zabrdju dobili 20- in 40-metrsko skakalnico, ki bi omogočili treninge za otroke do 13 let na pragu domačega društva.

Skakalnica ima zaletišče in doskočno površino iz umetnih mas, kar – ob vzpostavljenem posebnem sistemu za namakanje oziroma zasneževanje – omogoča skakanje tako poleti kot pozimi. Naložba je stala nekaj manj kot 48 tisoč evrov, pri čemer je Fundacija za šport prispevala 21 tisočakov, ostalo pa občina.

Otvoritveni skok je pred strogimi pogledi uveljavljneih imen slovenskega skakalnega športa – na Mirni so bili med drugim Eva Logar in Maja Vtič, Primož Ulaga, Luka Koprivšek, Jože Šlibar, Ljubo Jasnič, Matjaž Triplat, Oto Giacomelli – opravil Primož Peterka, za njim pa so se v smučino podali še najmlajši mirnski skakalci Anja Pajek, Liam Repar, Nejc Bajc, Rok Grabljevec, Filip Kolenc in Nik Bajc.

Zgodovina skokov na Mirni

Zgodovina skokov na Mirni se začne v 60. letih prejšnjega stoletja. Pod Radovnico, na 40-metrski skakalnici, se je zvrstilo nekaj obiskanih in priljubljenih tekem, ki so ob koncu 70. zamrle. Do leta 1986, ko so vaščani Zabrdja pripravili prvo tekmo, ki so ji sledile še druge. Poleg 30-metrske skakalnice so leta 1997 zgradili še 15-metrsko plastično skakalnico, ki je bila takrat prva na Dolenjskem in je gostila tudi državno prvenstvo v najmlajši kategoriji. Ker je zob časa načel leseno konstrukcijo na obeh skakalnicah, so se skoki v Zabrdju pred sedmimi leti končali, leto kasneje je sledil neuspešen poskus pod Radovnico na Mirni.

V leta 1995 ustanovljenem Smučarskem društvu Zabrdje je do danes treniralo več kot 30 skakalcev in skakalk, med najbolj uspešnimi pa so prvi Dolenjec na zimskih olimpijskih igrah, Damjan Vtič ter njegova sestra Maja in Eva Logar, ki sta stalni članici slovenske ženske skakalne reprezentance.