benjamin-netanjahu Svet24.si

Netanjahu: "Jasno hočem povedati, da bomo sami ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

»Turbo anus« Janeza Janše? Takšne argumente ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Šport Planica

FOTO: Slovesno v Planici

Piše: Radio Krka

Čas objave:
14.10.2012 10:39

Z državnim prvenstvom v Planici je uradno zaživela tudi nova velika skakalnica v dolini pod Poncami, ki je zrasla na podrtiji stare Bloudkove velikanke, ki se je v Planici pod težo snega zrušila leta 2001.

Odprtje velike in male skakalnice je po informacijah prirediteljev pospremilo kar 7500 obiskovalcev.

Tokratni poletni planiški praznik se je začel s treningom in poskusno serijo slovenskih skakalcev in skakalk. Najdaljši med vsemi je bil mladi Jaka Hvala, ki je pristal na 130,5 metra, 130-metrski znamki pa sta se zelo približala tudi poleti najboljši slovenski skakalec Jurij Tepeš in svetovni prvak v poletih Robert Kranjec.

Na slovesnem odprtju so bili prisotni vsi trije slovenski športni ministri, ki so vodili resor, ko se je skakalnica obnavljala. "Začetnik projekta" Milan Zver, Igor Lukšič in zdajšnji minister Žiga Turk.

Slednji je v pozdravnem nagovoru poudaril, da je Planica eden od tistih povezovalnih elementov v državi, okoli katerega med pozicijskimi in opozicijskimi strankami nikoli ni bilo spora, obenem pa je izpostavil Planico kot simbol slovenstva in naštel tudi največje dosežke slovenskih smučarjev skakalcev.

V imenu Smučarske zveze Slovenije pa je spregovoril Ljubo Jasnič, ki je med drugim dejal: "Planica je kraj, ki ga ljubijo bogovi." Jasnič je izpostavil tudi pomen Planice doma in v tujini in jo kot nacionalni simbol primerjal s Triglavom.


A številni skakalni delavci so ob vsej hvali Planici tudi zmajali z glavami, saj je prenova slovenskega ponosa po njihovem mnenju z 11 leti trajala občutno predolgo. Vendarle gre za objekt, ki je pisal zgodovino svetovnega skakanja, za vedno pa bo ostal v spominu 19. marec 1936, ko je na stari Bloudek-Rožmanovi napravi Avstrijec Sepp Bradl kot prvi človek poletel preko 100 metrov.

Ob tem ne gre spregledati, da bo v celem panožnem nordijskem centru v Planici kar devet skakalnic in urejene steze za smučarski tek. Projekt bo končan do leta 2014, glavnina del pa bo potekala prihodnje leto po marčevski skakalni prireditvi za svetovni pokal.

Samo skakalnico sta s sočasnim skokom odprla domači skakale Aleš Hlebanja, ki je preizkusil večjo napravo, in nekdanji slovenski skakalni as Primož Peterka, ki je nastopil na srednji skakalnici.

Že pred tem je Peterka na veliki napravi pristal pri 112 metrih, napravo pa je prvič preizkusil tudi že v soboto in pri tem ni skrival, da je imel po daljšem času odsotnosti s tako velikih naprav kar precej strahu.