zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Šport Novo mesto

FOTO: Zlata generacija namiznotenisačev osvojila bron

Piše: Radio Krka

Čas objave:
17.07.2015 08:08

Zlata generacija namiznotenisačev na mladinskem evropskem prvenstvu osvojila bron Ekipni del 58. mladinskega evropskega prvenstva v namiznem tenisu v Bratislavi je postregel z zgodovinsko predstavo slovenske mladinske ekipe, ki je upravičila napovedi o medalji in se po petih zmagah v štirih dneh okitila z bronastim odličjem.

Že na začetku letošnje sezone je bilo jasno, da je cilj mladinske reprezentance kolajna na MEP. Selektor Jože Urh je s svojim neumornim delom v Namiznoteniškem trening centru Slovenije z Darkom Jorgićem in Denijem Kožulom gradil temelje ekipe v kateri sta nastopala še Tom Šfiligoj in rezervni igralec Erik Paulin. Na Slovaškem je izbrano četo na klopi vodila Andreja Ojsteršek Urh, ki je svoj trenerski dar unovčila v četrtfinalu, kjer je z odličnimi time-outi obrnila srečanje v slovensko korist.

Prvi dan prvenstva se je zalomilo prvemu igralcu Jorgiću, ki je po zmagi reprezentance proti Ukrajini s 3:0 v večerni tekmi proti Rusiji zabeležil dva poraza, a sta vskočila Kožul z dvema in Šfiligoj z eno točko in Sloveniji prinesla zmago nad 4. nosilci turnirja. Ko so v soboto padli še Avstrijci, je bilo jasno, da bo naša reprezentanca predtekmovalno skupino zaključila na 1. mestu in prevzela vlogo 4. nosilcev v glavnem žrebu ter se s tem pred polfinalom izognila eni izmed favoriziranih reprezentanc.

V osmini finala so s 3:0 gladko padli domačini Slovaki, zato pa je bilo toliko bolj vroče v ponedeljkovem četrtfinalu, kjer so bili Čehi vsega dve točki oddaljeni od zmage, a je prerojeni Jorgić v četrti tekmi ugnal Tomasa Polanskega, Deni Kožul pa je v peti tekmi ugnal češkega obrambnega igralca in Slovenijo z rezultatom 3:2 popeljal v polfinale.

Večerni spopad s Švedi je navdušil zbrano množico v dvorani in le nekaj športne sreče je našim fantom zmanjkalo, da bi poročali o njihovi uvrstitvi v finale. Pri rezultatu 1:1 je najprej Šfiligoj z 8:11 izgubil peti niz proti Malteju Moreghardu, v četrti tekmi pa je nato Jorgić odigral fenomenalno in imel proti 1. mladincu Evrope Antonu Kallbergu v tretjem nizu na voljo dve zaključni žogici. Šved je s pomočjo mreže dobil tretji niz v odločilnem nizu pa je po zaostanku s 5:9 dobil zadnjih 6 točk na obračunu in Skandinavce popeljal do čustvene zmage nad našo ekipo.

Selektor Jože Urh
- Cilj smo dosegli oziroma presegli. Lahko rečem, da se je ponovila zgodba izpred dveh let, ko smo takrat zvečer nekoliko obžalovali, da smo ostali brez zlata. Tokrat smo obžalovali, da se nismo uvrstili v finale. Ampak dokler so naši problemi taki, da se sekiramo kakšnega leska je kolajna, so to lepi problemi. Vsa čast celotni ekipi, saj so bili fantje pod velikim pritiskom. Medalja je bila za njih kot neke vrste moralna obveza, ampak to je prav, saj morajo biti cilji visoki. Med letom so se fantje dobro pripravljali, zaključni del pa je opravila Andreja, saj so igralci potrebovali svežino in nekoga, ki bo res vsako sekundo stal za njimi. Sam kot vodja odprave te svežine nisem imel in izkazalo se je, da sem se odločil pravilno. Ponovno smo poskrbeli za zgodovini uspeh in dokazali, da smo enakovredni najboljšim reprezentancam. In prepričan sem, da bi v finalu padla tudi Francija, saj bi naši fantje igrali na 150%.

Darko Jorgić
- Po uvodnem dnevu, ko sem si privoščil spodrsljaj proti Rusom, sem veliko časa premleval te dve tekmi in se prepričeval, da bo šlo vedno bolje. Spremenil sem pristop v glavi, bolj sem bil zbran, igra pa je bila že vse skozi tu. Proti Čehom sem se odkupil za predstavo proti Rusiji, proti Švedom pa sem sicer igral na maksimumu, zmanjkalo je le nekaj sreče na koncu in še nekaj časa bom razmišljal o porazu proti Kallbergu.

Deni Kožul
- Že od malega mi je bil vedno cilj medalja na evropskem prvenstvu. Sedaj, ko se je to uresničilo, sem res vesel. Še bolj sem vesel, ker je to ekipna medalja. Letos smo na mednarodnih prvenstvih vselej igrali odlično in medalja je bila naša skrita želja. S fanti smo se celo leto odlično razumeli in med nami je vladala odlična kemija. Zadnja točka v četrtfinalu proti Češki, ko so fantje po zmagi pritekli k meni v ring, mi bo za vedno ostala v spominu.

Tom Šfiligoj
- Ta medalja je moj največji uspeh v dosedanji karieri, zato sem je res vesel. Vrhunec turnirja je bila zmaga Kožula nad Kucero v četrtfinalu. Občutek, ko je medalja tvoja, je zares odličen. Vsak izmed igralcev je imel svoje vzpone in padce. Sam sem najbolje odigral proti Rusom in moja zmaga nad Chaplyginom nam je na koncu tudi pomagala, da smo osvojili 1. mesto v skupini in si s tem priigrali boljše izhodišče v finalnem delu. Moj glavni cilj na prvenstvu je bila kolajna v ekipnem delu in vesel sem, da sem bil del te ekipe in fantom pomagal do nje.

Erik Paulin
- Fantje so me sprejeli kot enakovrednega člana ekipe in mi dali vedeti, da sem pomemben del ekipe, zato se čutim, da je medalja tudi moja, vseeno pa ostaja grenak priokus, da nisem dobil priložnosti za igranje.

Predtekmovanje:
Slovenija – Ukrajina 3:0
Slovenija – Rusija 3:2
Slovenija – Avstrija 3:0
Osmina finala
Slovenija – Slovaška 3:0
Četrfinale
Slovenija – Češka 3:2
Polfinale
Slovenija – Švedska 1:3