Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Šport Sao Paulo

Fuleco je nova maskota mundiala

Piše: Radio Krka, Fifa

Čas objave:
26.11.2012 11:32

Uradna maskota svetovnega nogometnega prvenstva, redka vrsta brazilskega pasavca, je dobil ime Fuleco, ki je skovanka med besedami "futebol" (nogomet) in "ecologia" (veda o odnosu živih bitij do okolja).

Pasavec, po brazilsko armadillo, je tako dobil ime. Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da so ime našli po demokratični poti, saj so ga izbrali Brazilci sami z glasovanjem.

Ljubitelji nogometa v Braziliji so izbirali med imeni Amijubi, Fuleco in Zuzeco, nazadnje pa je največ Brazilcev prepričalo ime Fuleco, za katerega se je odločila večina, 48 odstotkov tistih, ki so sodelovali v glasovanju.

Pasavec je značilna žival severozahodne Brazilije, ki pa je že na seznamu ogroženih vrst. Nogometna maskota ni običajni pasavec, je zanimivih barvnih kombinacij s pridihom japonskih risank. Tako kot pravi pasavec, ki se ob nevarnosti zvije v kroglo in naredi neprebojni oklep pred plenilci, se bo tudi maskota lahko spremenila v žogo.


Maskoto so predstavili v televizijskem šovu, na katerem je bil gost tudi legendarni Ronaldo, najboljši strelec svetovnih prvenstev. Fifa in lokalni organizacijski komite sta analizirala 47 predlogov. Pri končni odločitvi so upoštevali tudi mnenje otrok starih od pet do 12 let.

Tako kot Lipko, uradna maskota evropskega prvenstva v košarki, ki ga bo prihodnje leto gostila Slovenija, ima tudi Fuleco svoj račun odprt na priljubljenem socialnem omrežju Twitter. Ob tem je Fuleco že objavil svoj prvi tvit in se zahvalil vsej Braziliji: "Glasovalo je več kot 1,7 milijona Brazilcev. Zdaj imam ime in to je Fuleco."